Τους περασμένους αιώνες υπήρχε μεταξύ των «γαλαζοαίματων» η αντίληψη ότι δεν έπρεπε οι γόνοι κάποιου βασιλικού οίκου να παντρεύονται με κοινούς θνητούς, μην και αναμιχθούν τα αίματα και χαλάσει η μανέστρα. Ετσι λοιπόν, παντρεύονταν αναμεταξύ τους, γεγονός που, συχνά, είχε τραγικά αποτελέσματα, καθώς τα παιδιά που προέκυπταν από αιμομιξία έβγαιναν ηλίθια ή αιμορροφιλικά (δεν έπηζε το αίμα τους και πέθαιναν από ακατάσχετη αιμορραγία στον παραμικρό τραυματισμό τους).
Σήμερα η αιμομιξία απαγορεύεται όχι μόνο από την Εκκλησία -ήταν αντίθετη σ’ αυτήν ήδη από τον Μεσαίωνα- αλλά κι απ’ τον νόμο.
Για τα ζώα όμως, η αιμομιξία όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά χρησιμοποιείται από όσους ασχολούνται με την εκτροφή τους και την αναπαραγωγή τους: ζευγαρώνοντας ζώα -με συγγενική σχέση- με κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά (π.χ. χρώμα τριχώματος, ματιών κ.λπ.), προσπαθούν να τα μεταφέρουν και στους απογόνους τους – και πολύ συχνά τα καταφέρνουν. Είναι, όμως, επικίνδυνο;
Λοιπόν, στα ζώα -και ειδικά στους σκύλους- δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνο όσο στους ανθρώπους. Και αυτό διότι τα «κακά» γονίδια είναι πιο σπάνια στα σκυλιά, οπότε οι πιθανότητες να συναντήσουν άλλα «κακά» γονίδια και μαζί τους να δημιουργήσουν πρόβλημα είναι πρακτικά ελάχιστες.
Γι’ αυτό και η αιμορροφιλία είναι σπάνια στα ζώα που προήλθαν από αιμομιξία και ουσιαστικά άγνωστη σε ζώα που γεννήθηκαν από ζεύγη χωρίς συγγένεια μεταξύ τους.
Ομως, η συνεχής αναπαραγωγή ζώων με αιμομιξία, επί σειρά γενεών, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της αιμορροφιλίας, καθώς τα «κακά» γονίδια, έστω και σπάνια, ελλοχεύουν συνεχώς. Και κάποια στιγμή θα συναντηθούν και θα προκαλέσουν το πρόβλημα.
(Από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του κτηνιάτρου Bruce Fogle «101 ερωτήσεις που ο σκύλος θα έκανε στον κτηνίατρό του»)
Ψάχνει για μια καλή οικογένεια
Πρόκειται για μια τσαπερδόνα άλλο πράγμα! Μες στο νάζι και την καλή χαρά – να ‘χεις ώρα και όρεξη να τη χαϊδεύεις. Και με τρίχωμα μετάξι.
Είναι περίπου 2 ετών, γύρω στα 5 κιλά και φιλοξενείται προσωρινά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα δοθεί στειρωμένη, εμβολιασμένη, έτοιμη να γίνει η γλυκιά σας παρεούλα. Τηλ. 6994-952384.
Είναι πραγματικά κρίμα ένα τέτοιο πλάσμα να μην έχει τη δική της οικογένεια!
