Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ενοχή της πλειονότητας των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση των επίδικων επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ εισηγήθηκε χθες ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Γιώργος Βούλγαρης, πρότεινε προς το δικαστήριο να κηρύξει ένοχους 56 (από τους 59 συνολικά) κατηγορούμενους στην υπόθεση, ανάμεσά τους και οι γνωστοί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός και άλλα πρώην στελέχη της Εταιρείας αλλά και στελέχη τουριστικών πρακτορείων.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη είναι: Κατά περίπτωση απιστία στην υπηρεσία και απάτες σε βάρος της ΔΕΗ, αδικήματα που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών συνίστανται σε χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς την Ομοσπονδία εργαζομένων της, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, παρανόμως, κατά την τριετία 2008-2011.

Τα χρήματα φέρεται να δόθηκαν σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές, ενώ στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για… πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων!

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των δαπανών «δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση μη έγκρισης της παράνομης, κατά τις δικαστικές αρχές, δαπάνης προέκυψε από την έρευνα της Δικαιοσύνης πως αυτή ξεπερνιόταν με… απατηλό τρόπο.

Συγκεκριμένα, στο βούλευμα επισημαίνεται πως «σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης…».