Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αύριο (Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου), ημέρα ψήφισης του πολυνοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ανακοίνωσε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της.
Σημειώνεται ότι στην αποχή δεν θα συμμετάσχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τη σχετική απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου που έλαβε στις 9 Ιανουαρίου.
Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, σε σημερινή της ανακοίνωση, εξέφρασε «εκ νέου την αντίθεσή της με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο. κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της Ε.Ε., όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Όπως τονίζει, «οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη».
Παράλληλα, η ολομέλεια αποφάσισε να διατυπώσει αίτημα προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου «για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».
