Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια διώροφη μεζονέτα στην Κηφισιά, 320 τετραγωνικών μέτρων και με τιμή εκκίνησης 718.915 ευρώ, είναι το ακίνητο που «εγκαινιάζει» τους e-πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ιδιοκτήτρια του ακινήτου -που είχε αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο από τη Eurobank και και η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 1,23 εκατ. ευρώ- φέρεται να είναι η σύζυγος εμπλεκόμενου στην υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999.

Το σημερινό πινάκιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 10 ακίνητα, ωστόσο μόνο η κατοικία στην Κηφισιά θα βγει στο σφυρί, καθώς 8 ακίνητα βρίσκονται σε πόλεις όπου συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων και υπάρχει ανακοπή για ένα που αφορά θέσεις πάρκινγκ.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και 177 πλειστηριασμοί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή σε Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τόσο τραπεζικούς ομίλους όσο και τρίτους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) αφού οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της αποχής τους.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει ζητήσει από τις τράπεζες τη διεξαγωγή περί των 2.000 πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε να υπάρχει ένα σημαντικό «δείγμα» εν όψει των stress test που θα ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Προστασία των φτωχών δανειοληπτών

Ζητούμενο είναι να προστατευθούν όσοι δανειολήπτες βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι η βελτίωση του νόμου Κατσέλη (Σταθάκη) ώστε να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στον νόμο, δημιουργώντας προσκόμματα στους έχοντες πραγματική ανάγκη προστασίας, αλλά και να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων που κρατάει σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες.

Μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών ζήτησε σήμερα, μιλώντας στον RealFm, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

«Χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με ενήμερα δάνεια. Αυτό είναι λάθος.

»Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μη βγουν σε πλειστηριασμό τέτοια ακίνητα. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας.

»Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;»

«Νομίζω ότι η πραγματικότητα θα αναγκάσει και την κυβέρνηση, που προφανώς έχει αντιδράσεις από τους δανειστές οι οποίοι είναι με τις τράπεζες, να πάρει κάποια μέτρα. Πάντως δεν μπορούμε όλα να τα αφήσουμε στο μιλητό, σε συμφωνία κυρίων», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητοποίηση της Λαϊκής Ενότητας

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από τη Λαϊκή Ενότητα και συλλογικότητες έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο (Ακαδημίας 31).

Πρεμιέρα για τους e-πλειστηριασμούς

«Στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μια χούντα των πλειστηριασμών από Ρούσκα, Κοντονή, Τσίπρα και Τσακαλώτο» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι σήμερα βγαίνει στο σφυρί η βίλα στην Κηφισιά αλλά στόχος είναι να βγει η λαϊκή περιουσία. 

laen sumbolaiografoi from eurokinissi on Vimeo.

«Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να αρχίζει με μεγάλα ακίνητα για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας αλλά στην πραγματικότητα έχει αποκλειστικό στόχο την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας με αδιαφανείς και ταχύρρυθμες διαδικασίες κατ΄ απαίτηση των δανειστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.