Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ικανοποιημένος και βαθιά ανακουφισμένος δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, που έδωσε το πράσινο φως για τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ.

Με 362 ψήφους υπέρ (56,4%) έναντι 279 κατά (43,6%) και μία αποχή, εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους του SPD η προκαταρκτική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Αρχή συνομιλιών

Οι σύνεδροι είπαν το πρώτο «ναι»

Οι επίσημες συνομιλίες για το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσουν αύριο και σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες προθέσεις και των τριών κομμάτων θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μετά, τον λόγο θα έχει και πάλι το SPD, η οργανωμένη βάση που αριθμεί 440.000 μέλη και θα κληθούν να ψηφίσουν επί της προγραμματικής συμφωνίας.

Η έγκριση που πήρε ο Μ. Σουλτς είναι καθαρή, πλην όμως όχι τόσο ισχυρή ώστε να ερμηνευτεί ως λευκή επιταγή.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε τη θετική ψήφο των συνέδρων με το δίλημμα μεγάλος συνασπισμός ή νέες εκλογές και χειρότερη εκλογική ήττα.

«Οι εκλογές δεν είναι η διέξοδος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του SPD και απέδωσε την αλλαγή της στάσης του στην κατάρρευση των συνομιλιών για την «Τζαμάικα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Ε.Ε. Το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας, όπως είπε, «είναι ένα μανιφέστο για την ευρωπαϊκή Γερμανία».

Ανέφερε μάλιστα την «υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν» και το μήνυμα που είχε πάρει προ ημερών από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, ότι «αν το πρόγραμμα του SPD για την Ε.Ε. υλοποιηθεί, οι νέοι στην Ελλάδα θα ελπίζουν και πάλι σε θέσεις εργασίας».

Για τα εσωτερικά θέματα υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία.

Η πρόταση βελτιώσεων είχε τεθεί από τους συνέδρους της μεγαλύτερης περιφερειακής οργάνωσης, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με την υποστήριξη και της τρίτης σε μέγεθος περιφερειακής οργάνωσης, της Εσης.

Εάν και κατά πόσο θα βελτιωθεί η αρχική συμφωνία θα φανεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Στη διάσκεψη, ο πρόεδρος αλλά και όλοι οι άλλοι ομιλητές απευθύνθηκαν κυρίως στο συναίσθημα των συνέδρων, όμως εν τέλει επικράτησε η ψυχρή λογική. Οι ομιλητές ήταν μοιρασμένοι. Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησαν τα κορυφαία στελέχη και οι συνδικαλιστές, ενώ κατά, οι εκπρόσωποι των νέων και των μεσαίων στελεχών.

Οι μπροστινές σειρές ψήφισαν όλες «υπέρ», κοιτώντας τις πίσω οι οποίες ψήφισαν «κατά» και χρειάστηκε καταμέτρηση των ψήφων μία προς μία.

Ο Σουλτς πήρε την έγκριση να προχωρήσει σε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ, παραμένει στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix «τώρα θα εργαστεί για να ενισχύσει την ενότητα του κόμματος».

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της διάσκεψης των Σοσιαλδημοκρατών και υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χ. Ζεεχόφερ δήλωσε και αυτός ικανοποιημένος και τόνισε ότι περιμένει τη Δευτέρα (σήμερα) να ξεκινήσει σε επίπεδο κορυφής ο νέος γύρος των συνομιλιών.

Σεβασμός στο αποτέλεσμα

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, εξέφρασε τον σεβασμό του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του SPD επισημαίνοντας όμως ότι την ηγεσία του κόμματος ακολουθεί μόνο μία μικρή πλειοψηφία.

Ο επικεφαλής των Πράσινων, Τζεμ Οζντεμιρ, σχολίασε ότι η συζήτηση για τον νέο μεγάλο συνασπισμό πάει καλά, αλλά χωρίς τα θέματα που είχαν θέσει οι Πράσινοι, ενώ από την Αριστερά ο συμπρόεδρος Μπερντ Ρίξιγκερ δήλωσε ότι στο SPD επικράτησαν αυτοί που θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε τρόπο και προανήγγειλε πιο δυναμική αριστερή αντιπολίτευση.

Από το AfD, που βλέπει πλέον με αξιώσεις τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Μόιτεν εκτίμησε ότι το κόμμα του έρχεται πιο κοντά στους στόχους του, να γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία…