Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τι σχέση μπορεί να έχουν με την Κεντροαριστερά και την εκλογή αρχηγού οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους 12 συμβούλους του, που θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ.;

Κανονικά η απάντηση θα έπρεπε να είναι «καμία». Ωστόσο, η συμμετοχή στην ομάδα των «γαλάζιων» τεχνοκρατών μιας πρώην συνεργάτιδας ενός εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα δημιούργησε ορισμένες απορίες…

Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Σδούκου, νομική σύμβουλο και πρώην διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και νυν διεκδικητή της προεδρίας στην Κεντροαριστερά, Γιάννη Μανιάτη, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον κ. Μητσοτάκη ότι θα μετέχει στο στενό επιτελείο των στελεχών που θα καταρτίσουν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Σδούκου διαθέτει αρκετά πλούσιο βιογραφικό, αφού κατέχει πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές, ενώ το 2010 παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Με τον Γιάννη Μανιάτη συνεργάστηκαν από τη θέση της διευθύντριας του γραφείου του κατά τη θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (Ιούνιος 2013 – Ιανουάριος 2015), ενώ η κ. Σδούκου είχε επιμεληθεί το βιβλίο «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» (εκδ. Παπαζήση) που έγραψε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Νομό Αργολίδας.

Μελλοντική… γέφυρα

Η εξέλιξη αυτή ενεργοποίησε σε κάποιους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ένα μάλλον προωθημένο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η μετακίνηση της πρώην συνεργάτιδας του κ. Μανιάτη στη Ν.Δ. θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα και για τυχόν δική του μελλοντική συμπόρευση με το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη, ανάλογα φυσικά με την έκβαση των εκλογών στην Κεντροαριστερά και τις μετέπειτα διεργασίες.

Πάντως, ο πρώην υπουργός, πέρα από τη συνεργασία του με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει δώσει δείγματα αναζήτησης νέας κομματικής στέγης. Απεναντίας, δηλώνει ότι αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Επιπλέον, πηγές από το περιβάλλον του κ. Μανιάτη ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι «υπάλληλος καριέρας», απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό φήμες και σενάρια που πυροδοτήθηκαν με την τοποθέτησή της ως συμβούλου, δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο παρελθόν έχει διατελέσει συνεργάτιδα τόσο του Κωστή Χατζηδάκη επί Ν.Δ. όσο και του Ευάγγελου Λιβιεράτου (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος με πρόταση του Ευ. Βενιζέλου), ενώ παρέμεινε σύμβουλος στο ίδιο υπουργείο και μετά τη λήξη της θητείας του Γιάννη Μανιάτη.

«Ο κ. Μανιάτης λειτουργεί υπερκομματικά και επιλέγει συνεργάτες με βάση τα προσόντα τους και όχι με βάση τις κομματικές τους προτιμήσεις», έλεγαν συνομιλητές του, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία του με άτομο που ήταν υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση με το ΚΚΕ στην Καβάλα, καθώς και με συμβούλους που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα συνεργάζονται με τον υπουργό, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.