Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λίγα 24ωρα χρειάστηκαν για να περάσουμε από την απόλυτη αθηναϊκή αποθέωση του Νικ Κέιβ στο στήσιμο στον τοίχο. Η περιοδεία του Αυστραλού δανδή τον έφερε μετά την Ελλάδα στο Τελ Αβίβ και το σύμπαν ξεσηκώθηκε εναντίον του. Ετσι μετά τους Radiohead, που πριν από μερικούς μήνες μπήκαν για τον ίδιο λόγο στο στόχαστρο, ήρθε η στιγμή της «δίκης» του Κέιβ. Τα πρώτα πυρά εναντίον του έριξαν οι συνήθεις ύποπτοι Μπράιαν Ινο, Κεν Λόουτς και Ρότζερ Γουότερς.

Οι δύο μουσικοί και ο Βρετανός σκηνοθέτης είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που πρωτοστατούν στο κίνημα «Boycott, Divestment and Sanctions», μια παγκόσμια εκστρατεία που έχει στόχο να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στο Ισραήλ ώστε να τερματίσει την κατοχή του στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μεταξύ των υποστηρικτών της BDS βρίσκει κανείς διάσημα ονόματα δημιουργών, ακαδημαϊκών, ακόμα και επιχειρηματιών που με τον τρόπο τους έχουν αποφύγει κάθε σχέση ή κοινή δραστηριότητα με την ισραηλινή πλευρά. Ο Ελβις Κοστέλο και η Λορίν Χιλ είναι για παράδειγμα δύο από τους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες που ακύρωσαν εμφανίσεις στη χώρα λόγω της πίεσης που δέχτηκαν από το κίνημα.

Ο Κέιβ από την άλλη δεν μάσησε στις επιθέσεις τους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή, πριν από τις δύο sold out συναυλίες του στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως η απόφασή του να παίξει στη χώρα σχετιζόταν εν μέρει «με την ηθική πλευρά του πράγματος» καθώς η στάση του ήταν μια έμμεση απάντηση στους εκπροσώπους της BDS, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου του απηύθυναν ανοιχτή επιστολή, προτρέποντάς τον να αποφύγει το Ισραήλ «όσο το απαρτχάιντ παραμένει». Ο δεύτερος λόγος που ανέφερε ο τραγουδιστής ήταν ότι «αγαπά το Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό».

Με τον Μπράιαν Ινο πάντως η κόντρα κρατάει γερά καθώς το 2014 έχει ζητήσει από τον Κέιβ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της οργάνωσης «Αrtists for Palestine» (μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 1.280 καλλιτέχνες), αλλά εκείνος είχε πάλι αρνηθεί. Ιδού ο λόγος: «Κάτι μου βρόμαγε σε αυτή τη λίστα. Δεν ήταν ότι μου ζητούσαν να την υπογράψω, στην πραγματικότητα ήθελαν να μην παίξω ξανά στο Ισραήλ. Κι αυτό ειλικρινά το βρήκα άνανδρο».