Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι προτάσεις Μακρόν -με… ολίγον από Γιούνκερ- για την επανεκκίνηση της Ε.Ε. ήταν εξ ορισμού το βασικό «πιάτο» στο «μενού» του χθεσινοβραδινού δείπνου των «28», στο Ταλίν της Εσθονίας, παραμονή της σημερινής, άτυπης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με επίσημο -πλην παραμερισμένο από τις εξελίξεις- θέμα την Ψηφιακή Πολιτική.  

Υπό τη βαριά «σκιά» του αποτελέσματος-σοκ των γερμανικών εκλογών, το μετ’ εμποδίων Brexit, το καταλανικό δημοψήφισμα που προκαλεί θεσμικούς τριγμούς στην Ισπανία (κρατώντας τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πίσω στη Μαδρίτη), οι «28» είχαν δώσει το πρώτο ραντεβού στον πύργο Κάντριοργκ: μια παλαιά θερινή κατοικία των τσάρων που λειτουργεί πια ως μουσείο.  

Και με αυτά ως «φόντο» είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διά ζώσης τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που βάσει προγράμματος θα έπαιρνε πρώτος τον λόγο, να τους αναλύει το δικό του «όραμα» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πολλές ταχύτητες. Προφανώς αναλυτικότερα απ’ ό,τι το είχε ξεδιπλώσει την Τρίτη στην περιώνυμη ομιλία του στη Σορβόνη. 

Και σίγουρα έχοντας κατά νου τα όσα στο μεσοδιάστημα συζήτησε κατ’ ιδίαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, λίγο πριν από το χθεσινό δείπνο, σε μία εκτός προγράμματος διμερή συνάντηση στο Ταλίν, κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και με αντικείμενο την πρόσκληση-πρόκληση Μακρόν για εκ νέου… ζυγοστάθμιση του γαλλογερμανικού άξονα, που επί προεδρίας Ολάντ είχε αρχίσει εμφανώς να χάνει σε «στροφές». 

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα πρέπει φυσικά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική» την πρόταση Μακρόν για διακρατική εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και προβλέποντας «εντατική συνεργασία στο μέλλον». 

Παρ’ όλα αυτά, «είναι υπερβολικά νωρίς για λεπτομερή αποτίμηση των γαλλικών προτάσεων» είχε ήδη προϊδεάσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, παραδεχόμενος εμμέσως την πρόδηλη -έστω και προσωρινή- αδυναμία της «Σιδηράς Κυρίας» της Ευρώπης να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά στις εξελίξεις ένεκα των μετεκλογικών αγκυλώσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. 

Από τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους της στο σχήμα της «Τζαμάικα» -τη μοναδική αυτή τη στιγμή ορατή κυβερνητική λύση στο Βερολίνο- οι φιλελεύθεροι του FDP διαφωνούν κάθετα με τις προτάσεις Μακρόν για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης (κοινό προϋπολογισμό, υπ. Οικονομικών και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο).

Ανάλογες διαθέσεις επικρατούν και στο εσωτερικό της εύθραυστης πλέον Ενωσης CDU/CSU, μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των «αδελφών» -μετεκλογικά εντόνως κλυδωνιζόμενων- Χριστιανοκοινωνιστών, που στις 15 Οκτωβρίου θα δοκιμαστούν εκ νέου στις κάλπες, εν προκειμένω σε τοπικό επίπεδο στην Κάτω Σαξονία. 

«Προς απογοήτευση Γερμανών αξιωματούχων, αυτό αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον Μακρόν να βρεθεί στο επίκεντρο» σχολιάζει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico. Και ουσιαστικά προδικάζει ότι στο Ταλίν οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν θα αποφασίσουν κάποια γιγαντιαία άλματα προς τα εμπρός ή για το πώς θα είναι η κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» συνεχίζει. «Αντ ‘αυτού, θα μιλήσουν για το πότε θα αρχίσουν να συζητούν»… 

«Μόλις δε το επίσημο πρόγραμμα τελειώσει, την Παρασκευή», καταλήγει το Politico, «οι ηγέτες θα σπεύσουν να απολαύσουν μια συναυλία με τον Στινγκ», καθώς «έχουμε οραματιστεί ότι θα ήταν ένας ωραίος και απλός τρόπος να τελειώσουμε την ημέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην πρόσκληση οι -προεδρεύοντες της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο- Εσθονοί.