Οι αξιωματικοί των ναζί γυρίζουν την πλάτη στις Καρυάτιδες. Εχουν κατακτήσει την Αθήνα και φωτογραφίζονται με φόντο τα «ηττημένα» σύμβολά της. Είναι οι (προσωρινοί) νικητές. Προσεταιρίζονται την Ιστορία. Ασελγούν πάνω της. Τα πρόσωπά τους σκοτεινιάζουν. Δεν έχει αξία η ιδιωτική τους ταυτότητα παρά μόνο η συλλογική. Εκείνη τη στιγμή εκπροσωπούν την ιδιότητά τους. Κρύβονται κάτω από τη μάσκα του ισχυρού. Δεν είναι άνθρωποι αλλά σύμβολα κι αυτοί.

Το λευκόγκριζο χρώμα του μνημείου μεταμορφώνεται σε ώχρα. Σαπίζει από την παρουσία τους. Κιτρινίζει, αποσυντίθεται. Ακόμα και τα αγάλματα χάνουν τα χαρακτηριστικά τους. Τα βλέμματά τους δεν θα συναντηθούν ποτέ με αυτά των δολοφόνων. Ο αττικός ουρανός γίνεται κόκκινος, φλέγεται. Και μαύρος. Αγριόχορτα ξεφυτρώνουν από το χώμα, ανακοινώνουν την εγκατάλειψη και προαναγγέλλουν την παραμέληση.

Η εικόνα ξεθωριάζει μαζί με τη μνήμη μας. Σιγά – σιγά σβήνει. Από ζωντανή Ιστορία μετατρέπεται σε προϊστορία. Σε τρομακτικό παραμύθι. Τα συγχωρήσαμε όλα για να πάμε παρακάτω. Και τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας.

Η καταπληκτική εικόνα προέρχεται από μια ιστορία κόμικς του Γιώργου Τραγάκη που αποτελεί μέρος της έκθεσης «Ενα Γλυκό Ξημέρωμα – Ιστορίες Κόμικς για την Κατοχική Αθήνα» που συνεχίζεται για λίγες ημέρες ακόμη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ).

Βασίζεται σε φωτογραφία από την είσοδο των ναζί στον Ιερό Βράχο στις 27 Απριλίου του 1941 που είχε αποτελέσει και το εξώφυλλο στο πολύ σημαντικό βιβλίο τού Mark Mazower, «Inside Hitler’s Greece». Μια εικόνα που υπενθυμίζει την ανάγκη για τη διατήρηση της δημόσιας Ιστορίας μέσω της τέχνης, του αναστοχασμού και της πολιτικής δράσης και όχι των μιλιταριστικών παρελάσεων και των ταινιών με τη Βουγιουκλάκη και τον Πρέκα.