ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Χριστίνα Πάντζου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η εικόνα του νεαρού Γουίλι Αρτεάγα να διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης Μαδούρο παίζοντας βιολί και να τραυματίζεται από σκάγια και δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο της «Αντίστασης», όπως αποκαλείται το κίνημα που ζητά την πτώση του καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Η άλλη όψη του νομίσματος, η εικόνα του Ορλάντο Φιγκέρα που ξυλοκοπήθηκε, μαχαιρώθηκε και κάηκε ζωντανός από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης (¹), οι οποίοι τον θεώρησαν «τσαβίστα» γιατί φορούσε κόκκινο πουκάμισο, δεν έγινε είδηση.

Οπως δεν έγινε κανένας από τους 23 πολίτες που, σύμφωνα με την οργάνωση Red58, έχουν καεί ζωντανοί από τη δράση των δεξιών ομάδων κρούσης από τον περασμένο Απρίλιο.

Ούτε κουβέντα για τους κουκουλοφόρους με τα όπλα και τους αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες ρουκετών και εκρηκτικών που πυρπολούν σχολεία και νοσοκομεία, στήνουν φλεγόμενα οδοφράγματα, αποκλείοντας γειτονιές και απειλώντας τους κατοίκους τους, λεηλατούν αποθήκες τροφίμων, εκπαιδεύονται σε τακτικές αντάρτικου πόλεως όπως ομολογούν ανενδοίαστα οι πολιτικοί τους μέντορες (²) και επιτίθενται σε όποιον υποψιάζονται ως μη συστρατευμένο στον αγώνα τους.

Δεν χωρούν στην κυρίαρχη αφήγηση που θέλει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ειρηνική και δημοκρατική απέναντι σε μια καταπιεστική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση που οφείλει να υποταχθεί στα προτάγματα του δρόμου.

Ολα αυτά δεν εντάσσονται στη λογική του συμψηφισμού της βίας, ούτε αναιρούν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στη σημερινή κρίση, αλλά αποτελούν κομμάτια μιας πραγματικότητας που αποσιωπάται βολικά προκειμένου να εμπεδωθεί η πεποίθηση μιας ακόμη «αναγκαιότητας αλλαγής καθεστώτος».

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι πως η προπαγάνδα αντικατέστησε την πολιτική, η ρητορική του μίσους διαποτίζει τον δημόσιο λόγο, τα επιχειρήματα εκλείπουν ένθεν και ένθεν και αντικαθίστανται από τεχνάσματα, δικολαβισμούς και σοφιστείες, η βία απλώνεται σαν επιδημία σε μια χώρα που μοιάζει να βρίσκεται στο κατώφλι του εμφυλίου ενώ οι πολιτικές ηγεσίες το μόνο που κάνουν είναι να βαθαίνουν την πόλωση με ένα επικίνδυνο μπρα ντε φερ.

Ακολουθώντας την τακτική για την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση –να αγνοεί δηλαδή όσες αποφάσεις θεσμικών οργάνων δεν τη βρίσκουν σύμφωνη και να φτιάχνει δικές της στα μέτρα της–, η ελεγχόμενη από την ενιαία αντιπολίτευση ΜUD Βουλή αποφάσισε να αντικαταστήσει (ενώ η συνταγματική τους θητεία δεν έχει λήξει) και τους 33 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διορίζοντας δικούς της στη θέση τους. Ολοκληρώθηκε έτσι η τελική πράξη της ρήξης ανάμεσα στη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο που έχει κηρύξει το νομοθετικό σώμα σε απείθεια στις αποφάσεις του.

Μέρες μόλις πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 30ής Ιουλίου για την ανάδειξη νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση που ζητά να ματαιωθούν, καταγγέλλοντάς τες ως μέσο ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου, η στρατηγική της αποκαλούμενης «ώρας μηδέν» (του σχεδίου για παράλυση της χώρας, ώστε να οδηγηθεί στην ακυβερνησία και σε έκτροπα που να δικαιολογήσουν μια παρέμβαση του στρατού) κλιμακώνεται.

Απεργία αντί εκλογών

Η αντιπολίτευση κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή, απειλώντας πως, αν ο Μαδούρο δεν ματαιώσει τις εκλογές, θα προχωρήσει σε «νέες μορφές πάλης» την παραμονή και την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δημοκρατία», κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από τα εκλογικά κέντρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος Μαδούρο κατήγγειλε προσπάθεια ανατροπής του από τη CIA, κατηγορώντας τον διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, ότι αναγνώρισε πως η Ουάσινγκτον «συνεργάζεται άμεσα με τη μεξικανική και την κολομβιανή κυβέρνηση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Μιλώντας σε φόρουμ ασφαλείας στο Ασπεν των ΗΠΑ, ο Πομπέο φέρεται να δήλωσε: «Οταν έχεις μια χώρα τόσο μεγάλη και με τέτοιες οικονομικές δυνατότητες όπως η Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν ότι είναι σταθερή και όσο δημοκρατική γίνεται. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. […] Ελπίζουμε πως μπορεί να υπάρξει μια μετάβαση στη Βενεζουέλα και εμείς ως CIA κάνουμε το καλύτερο για να αντιληφθούμε τη δυναμική της κατάστασης. […] ήμουν στην Πόλη του Μεξικού και την Μπογκοτά πριν από μία εβδομάδα συζητώντας γι’ αυτό το θέμα και προσπαθώντας να τους κάνω να καταλάβουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική τους και τη δική μας πλευρά».

Από την πλευρά του ο Αρτιόμ Κοζίν, του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού επέκρινε «τα τελεσίγραφα και τις απειλές κυρώσεων» που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, τόνισε: «Δεν πρέπει να παρασυρθείς από την επιθυμία να ανατρέψεις έναν αντίπαλο με κάθε τίμημα, χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες, οδηγώντας σε μια σκληρή αυτοκαταστροφή του κράτους», σημειώνοντας πως «η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου που να οδηγήσει σε δεσμεύσεις και να φέρει την ειρήνη στη χώρα».

Αντ’ αυτού, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης έφτιαξαν τις Επιτροπές Διάσωσης της Δημοκρατίας και οι οπαδοί της κυβέρνησης τις Εργατικές Επιτροπές Υπεράσπισης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Ολοι είναι πανέτοιμοι για την αναμέτρηση της «τελικής φάσης».

(¹) www.youtube.com

(²) www.youtube.com