Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές (PSOE), με τον ηγέτη τους Πέδρο Σάντσεθ απόλυτο κυρίαρχο των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς κέρδισε τη στήριξη ακόμη και των εσωκομματικών του αντιπάλων, πραγματοποιούν το 39ο Συνέδριό τους.
Ο επικεφαλής του PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), μετά τη συντριπτική εκλογή του, με πάνω από 50% στις εσωκομαμτικές εκλογές, προχωρά σε εκ βάθρων ανασύσταση της εκτελεστικής επιτροπής και του καταστατικού του κόμματος, αλλαγές που αναμένεται να υπερψηφιστούν στη διάρκεια του συνεδρίου.
Στόχος του, να αποκλειστούν από την κεντρική επιτροπή οι λεγόμενοι περιφερειακοί βαρόνοι του κόμματος, δηλαδή οι επικεφαλής των μεγάλων τοπικών επιτροπών, αλλά να και να βγουν στο προσκήνιο τα μαχητικά στελέχη της βάσης και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ο Σάντσεθ πέτυχε να προσθέσει στο εκτελεστικό του σχήμα τον ισχυρό επικεφαλής του κόμματος στην Εστρεμαδούρα Γκιγιέρμο Φερνάντεθ Βάρα, αλλά και να να εξασφαλίσει τη στήριξη του τρίτου διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος, Πάτσι Λόπεθ, που δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει στη νέα σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής.
Ενότητα υπέρ πάντων
Τα βασικά μηνύματα του 39ου συνεδρίου είναι η ενότητα του κόμματος και η κατάκτηση μια θέσης στον χώρο στη Αριστεράς η οποία θα ανοίξει στο κόμμα τον δρόμο για την εκλογική νίκη και τη διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεδρίου, Λούις Τουντάνκα, το κόμμα έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και η κοινωνία. Μετά το συνέδριο, τόνισε, το κόμμα, που τόσο υπέφερε από τις εσωκομματικές συγκρούσεις το προηγούμενο διάστημα, «θα βγει όρθιο και διατεθειμένο να λάβει τη θέση που δικαιούται στον χώρο της Αριστεράς», θα εκφράσει την κυβερνητική Αριστερά, όπως είπε, την Αριστερά που «θα τηρεί τον λόγο της».
Βέβαια να σημειωθεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ μέχρι τελευταία στιγμή επέμεινε στην πρόταση για συμμαχία με τα κόμματα Podemos και Ciudadanos για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι.
Ωστόσο τόσο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, όσο κι ο Άλμπερτ Ριβέρα απέρριψαν την πρόταση, διότι απορρίπτουν ο ένας τον άλλον ως συμμάχους.
Παρουσίες και απουσίες
Όλα τα μεγάλα στελέχη του κόμματος, προσερχόμενα στο συνέδριο υπογράμμιζαν τη σύμπνοια που διακατέχει όλους για ενότητα και τη στήριξη που δίνουν στην πρωτοβουλία εσωκομματικής αλλαγής που προωθεί ο Σάντσεθ, με στόχο να ξαναπροσδώσει μία κυβερνητική πνοή στο PSOE, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει αυτοδυναμία σε επόμενες εκλογές και χωρίς αναγκαστικές συνεργασίες με άλλες δυνάμεις.
Μήνυμα στο συνέδριο έστειλε και ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονσάλεθ, που για λόγους υγείας για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα δεν παρίσταται σε συνέδριο του κόμματος.
Παρίστανται επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λούις Ροντίγκεθ Ζαπατέρο, οι πρώην γενικοί γραμματείς Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και Χοακίν Αλμούνια, αλλά και η πρώην υποψήφια για την ηγεσία, επικεφαλής του κόμματος στην Ανδαλουσία, Σουσάν Ντίαθ.
Η Ντίαθ, αν και ηττήθηκε από τον Σάντσεθ, ανοικτά τουλάχιστον, επικροτεί τη νέα μορφή που θέλει να επιβάλει στο κόμμα ο Σάντσεθ
Και όταν ρωτήθηκε εάν μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών υπάρχει περίπτωση να διχαστεί το κόμμα, τόνισε πως αντιθέτως «το κόμμα βγαίνει ενδυναμωμένο, καθώς υπήρξε μία τεράστια συμμετοχή από συντρόφισσες και συντρόφους, και αυτό σημαίνει πως το κόμμα είναι ζωντανό και διδάσκει ένα μάθημα εσωτερικής δημοκρατίας στα υπόλοιπα κόμματα της χώρας και τώρα αυτό που έχει σημασία είναι το PSOE να συνεχίσει με όρεξη και δυναμικά για να επιστρέψει στις νίκες και να αποτελέσει μία εναλλακτική κυβέρνηση που αξίζει στη χώρα».
Μηνύματα στο συνέδριο έστειλαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.
