Στη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα αναμένεται να εστιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, στην προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη (12.00, δημαρχιακό μέγαρο) με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Αστυνόμευση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, δομές Υγείας και Πρόνοιας για αστέγους και ασθενείς-εξαρτημένους και πάταξη του παραεμπορίου είναι τα τρία αιτήματα στα οποία θα δώσει έμφαση ο δήμαρχος και τα ιεράρχησε ως συμπεράσματα από τη χθεσινή ανοιχτή σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, ΓΣΕΒΕΕ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Ενωση Ξενοδόχων) και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πολυτεχνείο).
Επρόκειτο για μια σύσκεψη που συγκλήθηκε με στόχο να συγκεντρώσει ο δήμαρχος τα αιτήματα των φορέων και να τα μεταφέρει στη σημερινή, δεύτερη σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα, δείχνοντας ότι δημοτική αρχή και φορείς έχουν «κοινή φωνή».
Από πλευράς οικονομικών φορέων δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, δεν υποβαθμίστηκαν όμως ζητήματα trafficking και ναρκωτικών, σημειώνοντας για το δεύτερο θέμα ότι οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισής του απλώς το έχουν μεταφέρει σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας. Ο κ. Καμίνης στη χθεσινή εισήγησή του:
►Αναφέρθηκε στη δημόσια χρήση ναρκωτικών και την «ανοχή σε διακινητές και εμπόρους», λέγοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει» σε: πεζόδρομο Μασσαλίας, πλ. Βαρβακείου, Πεδίον του Αρεως και περιοχή του Εθνικού Θεάτρου.
►Εξέφρασε την ανησυχία του για την επιστροφή της εγκληματικότητας στο Κέντρο, λέγοντας ότι «η Αθήνα έχει γεμίσει πορτοφολάδες».
►Διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απουσία της κεντρικής διοίκησης από την προστασία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι «τόσο για τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών όσο και για τον άστεγο πληθυσμό τα αρμόδια υπουργεία είναι άφαντα».
►Αναφέρθηκε στα Εξάρχεια, καταγγέλλοντας «ανοχή στην ανομία».
Από καιρό ο δήμαρχος έχει κηρύξει «στροφή στην καθημερινότητα» και η χθεσινή πρωτοβουλία του φαίνεται ότι ενσωματώνεται σ’ αυτό το πνεύμα. Ωστόσο, χθες, μαζί με τις υπερβολές για «άβατα» και «γκετοποιημένες» γειτονιές, προσπέρασε και αναφορές για ρύπανση και απώλεια ποιότητας ζωής στην πόλη.
