ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χριστίνα Πάντζου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ζάπλουτος, συντηρητικός πολιτικός, κυβερνήτης μιας πολιτείας 3 εκατομμυρίων κατοίκων, συνέταιρος των ναρκεμπόρων, «κουμπάρος» του Τζορτζ Μπους υιού.

Ο βίος και η πολιτεία του Τομάς Γιάρινγκτον -που μόλις συνελήφθη ενώ απολάμβανε τη ζωή του στη Φλωρεντία-, αντικατοπτρίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έχει διαποτίσει τους θεσμούς του Μεξικού. Χάρη στις διασυνδέσεις του, ο Γιάρινγκτον είχε μια ιλιγγιώδη πολιτική καριέρα στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα PRI του νυν προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Εγινε δήμαρχος στη γενέτειρά του Μαραμόρος (1993-1995) ενώ έβριθαν οι φήμες πως κέρδισε με τη βοήθεια του χρήματος των ναρκεμπόρων.

Ο φιλόδοξος πολιτικός υπήρξε κυβερνήτης της Ταμαουλίπα την περίοδο 1999-2005, κατά την οποία εδραιώθηκε ο ασφυκτικός έλεγχος της πολιτείας από το καρτέλ του Κόλπου και αναδύθηκε ο εφιάλτης των έμμισθων δολοφόνων του καρτέλ, των Zetas.

Είναι τότε που ναρκέμποροι επέβαλαν κατά βούληση «υποψηφίους» για δημόσια αξιώματα, οι οποίοι σάρωναν σε δήμους και κυβερνεία με το χρήμα που κυκλοφορούσε μέσα από εταιρίες-φαντάσματα.

Είναι επίσης το διάστημα κατά το οποίο διαπράχθηκαν μερικές από τις πλέον φρικιαστικές σφαγές στην περιοχή, καθώς τα τοπικά καρτέλ εξαπέλυαν πραγματικό πόλεμο για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών προς τις γειτονικές ΗΠΑ.

Πού τα έβρισκε τα λεφτά;

Ο Γιάρινγκτον δεν έκρυβε τα ακριβά του γούστα, έστω κι αν ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει πώς τα πλήρωνε. Του άρεσαν τα καλά πούρα, τα τζετ σκι, τα πολυτελή κότερα και οι επισκέψεις στο ράντσο του Τζορτζ Μπους, όταν αυτός ήταν κυβερνήτης του Τέξας και δήλωνε σε συνεντεύξεις του πως ο Μεξικανός «δεν είναι απλώς φίλος αλλά κουμπάρος μου».

Αλλά η καριέρα του σταμάτησε απότομα όταν ένας επιχειρηματίας συνεργάτης και σύνδεσμός του με τα καρτέλ παραδόθηκε στην αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) ζητώντας προστασία έναντι αποκαλύψεων, έπειτα από απειλές κατά τη ζωή του που δέχθηκε από τους Zetas. Κατέθεσε πως ο Γιάρινγκτον έπαιρνε εκατομμύρια δολάρια από την εμπορία ναρκωτικών με αντάλλαγμα να προσφέρει «προστασία».

Αλλοι τέσσερις μάρτυρες υπό προστασία έκαναν ανάλογες καταθέσεις, κατηγορώντας τον επιπλέον ως συνεργό στη δολοφονία ενός υποψήφιου κυβερνήτη της πολιτείας Ταμαουλίπα στις εκλογές του 2011.

Επειτα από χρόνων έρευνες, το 2012 η Εισαγγελία της χώρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γιάρινγκτον για ξέπλυμα χρήματος, φορολογικές απάτες, παράνομο πλουτισμό και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα και ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει ερυθρά ανακοίνωση για τον εντοπισμό του. Εκείνος είχε ήδη διαφύγει στο εξωτερικό.

Ηταν χρονιά εκλογών στο Μεξικό και κέρδισε το PRI, το κόμμα του Γιάρινγκτον. Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Πένια Νιέτο ξεσπάθωσε θεωρώντας αν όχι ύποπτο τουλάχιστον παράξενο που διατάχθηκε η σύλληψη του Γιάρινγκτον τόσα χρόνια μετά το τέλος της θητείας του και υπαινίχθηκε πως όλα αυτά ήταν μέρος ενός «βρόμικου πολέμου» εναντίον του κόμματός του.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα. Επειτα ήρθαν οι περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, το PRI έχασε την πολιτεία της Ταμαουλίπα και οι νέες αρχές πρόσφεραν τον περασμένο Νοέμβριο 800.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Γιάρινγκτον. Μόνο τότε το PRI τον έδιωξε από το κόμμα.

Ο Γιάρινγκτον, που καταζητείται επίσης στις ΗΠΑ και είναι ένας από τους δέκα πιο διεφθαρμένους Μεξικανούς, σύμφωνα με το Forbes, είναι μόνο ένα από τα «κομματικά» αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο «ανανεωτής» πρόεδρος Πένια Νιέτο.

Ακόμη δύο πρώην κυβερνήτες που ανήκουν στο κόμμα του και κατηγορούνται για σκάνδαλα διαφθοράς, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά είναι φυγόδικοι, ο Χαβιέρ Ντουάρτε της Βερακρούς και ο Σέσαρ Ντουάρτε της Τσιουάουα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού στις δημόσιες ομιλίες του συνήθιζε να τους αποκαλεί «το νέο PRI».