Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας κυριαρχούν στον σημερινό διεθνή Τύπο, ο οποίος παράλληλα σχολιάζει την ένταση που προκάλεσε ο βομβαρδισμός με χημικά στη βορειοδυτική Συρία στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Έτερες σημαντικές ειδήσεις αποτελούν η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και η σταδιακή μεταστροφή Σουλτς από τις θέσεις που υποστήριζε ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις ΗΠΑ οι New York Times έχουν τίτλο «Οι ΗΠΑ εξαπολύουν πύραυλους στη Συρία» και στο κυρίως άρθρο αναφέρει ότι περίπου 60 πύραυλοι τύπου Τόμαχοκ χτύπησαν τη βάση από την οποία εκτιμάται ότι απογειώθηκαν τα αεροσκάφη με τα χημικά.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, η εφημερίδα, τα πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις με χημικά και όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Η USA Today γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Οι ΗΠΑ ξεκινούν πλήγματα στη Συρία» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δίνει εντολή για επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας.

Η Washington Post από την πλευρά της έχει τίτλο «Οι ΗΠΑ πλήττουν συριακό στρατιωτικό αεροδιάδρομο» και στην ανάλυση που ακολουθεί, ο δημοσιογράφος διερωτάται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, εκτιμώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου με τις ΗΠΑ στη Συρία, ενώ αναφέρεται και στη ραγδαία επιδείνωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 07.04.2017

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στον τίτλο του ότι «Οι νεκροί βρίσκονταν όπου και να κοίταζες» και φιλοξενεί αποκλειστικό ρεπορτάζ του απεσταλμένου της, Καρίμ Σαχίν, στην πληγείσα από τους βομβαρδισμούς με χημικά πόλη Χαν Σεϊχούν.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει μια πόλη-φάντασμα, με άδειους δρόμους, βυθισμένη στο πένθος.

Παράλληλα τονίζει ότι τα συμπτώματα των ανθρώπων που εισέπνευσαν το τοξικό αέριο είναι ακριβώς ίδια με αυτά που είχαν οι άμαχοι που βομβαρδίστηκαν το 2011, επίσης με χημικά, κοντά στη Δαμασκό από τις δυνάμεις του Άσαντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άτομα.

Στη Γαλλία, για το ίδιο θέμα η εφημερίδα La Croix γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σε πλήρη ατιμωρησία». Επισημαίνει ότι ο δικτάτορας παραμένει ο βασικός υπεύθυνος του πολέμου στη χώρα του.

Η Le Figaro από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Το συριακό δράμα δοκιμάζει τη σχέση Τράμπ-Πούτιν», με το κυρίως άρθρο να επισημαίνει ότι μετά την επίθεση με τα χημικά που προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων, η αμερικανική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι σε Μόσχα και Δαμασκό.

Εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται στη Le Monde diplomatique με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνει ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει τον λαό εν όψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η δυσπιστία της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη και υπογραμμίζει ότι η ρίζα της διαμάχης στο Αιγαίο είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, «επειδή αυτά αντιτίθενται στα συμφέροντά της».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 07.04.2017

Στη Γερμανία, τέλος, η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit επικεντρώνεται στον υποψήφιο καγκελάριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, παρατηρώντας σταδιακή μετατόπισή του από θέσεις που υποστήριζε με θέρμη ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Όταν ήταν ακόμη στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς επιχειρηματολογούσε με πάθος για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ελλάδα και να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε.».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Αμβούργου, «τώρα απορρίπτει και τα δύο, χωρίς να εξηγεί τι θέλει αντί αυτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα πρώτα σχέδια του κεφαλαίου για την ευρωζώνη στο εκλογικό πρόγραμμα του SPD διατυπώνονται με μάλλον γενικόλογο τρόπο.

«Συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης, όπως κοινή ανάληψη χρέους μέσω επονομαζόμενων ευρωομολόγων ή μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση για ανέργους; Σημειώσατε λάθος», σχολιάζει η εφημερίδα και συμπληρώνει:

«Μια ευρεία πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί την Ε.Ε. και το ευρώ επί της αρχής θετικά, απορρίπτει όμως τα ευρωομόλογα ή ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.