Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και το Δημόσιο. Αυτή η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, που θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα, θα έχει μοναδικό κριτήριο τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης και αναμένεται να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος που θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα, είναι και το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος που έχει αυξηθεί επικίνδυνα στα μνημονιακά χρόνια. Πρόκειται για χρέη προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Μόνο οι οφειλές προς τις εφορίες ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ της χώρας –δηλ. 95 δισ. ευρώ-, ενώ άλλα τόσα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία δόθηκαν σε εποχές μεγάλης οικονομικής ευμάρειας.

Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται οι οφειλές των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία τους. Παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν, δεν κατέστη εφικτό να συρρικνωθεί η «μαύρη τρύπα» των οφειλών, με αποτέλεσμα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η αδυναμία πληρωμών, αντί να μειώνεται, να αυξάνεται επικίνδυνα. Ανάλογο πρόβλημα έχει και το Δημόσιο που συνεχίζει να μην εξοφλεί τους προμηθευτές του.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον θεωρείται δύσκολο για την ελληνική οικονομία να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξη και κυρίως προς την παραγωγή, από τη στιγμή που καίριοι δείκτες που κάποτε αποτελούσαν την ατμομηχανή της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κινούνται πτωτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κλάδος της οικοδομής που καταβαραθρώθηκε εξαιτίας των δεκάδων φόρων για τα ακίνητα και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος που δημιούργησαν τα μνημόνια.

Αντίστοιχα, η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ως συνακόλουθο της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, επέφερε ισχυρό πλήγμα στο εμπόριο αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Χιλιάδες τα «λουκέτα» την περίοδο της κρίσης, χιλιάδες όμως και οι επιχειρήσεις που με νύχια και δόντια καταφέρνουν να επιβιώσουν, διατηρώντας θέσεις εργασίας.

Τώρα έρχεται η πρωτοβουλία ώστε οι υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία να διασωθούν ρυθμίζοντας μακροπρόθεσμα τα χρέη τους προς τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να πάρει πάλι μπροστά η ελληνική οικονομία.