Η νεοφώτιστη Κύμη (Ορτον 18) ήταν η μεγάλη κερδισμένη και ταυτόχρονα ανακουφισμένη της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής της Α1.
Υστερα από δραματική μάχη λύγισε 76-70 τον Απόλλωνα Πάτρας (Χίκεϊ 23) και εξασφάλισε την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, γεγονός που πανηγυρίστηκε έξαλλα στη Χαλκίδα.
Ετσι, άφησε στον Απόλλωνα Π. και τον Κόροιβο την αγωνία για τη μάχη της παραμονής, που θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, τη Μ. Πέμπτη.
Ο Κόροιβος (ΜακΛέλαντ 19), που το Σάββατο έχασε από τον ΠΑΟΚ (Σόμπι 15) στην Πυλαία με 75-66, έχει την τύχη στα χέρια του, με δεδομένο ότι παίζει με τον Προμηθέα στην Αμαλιάδα και αν νικήσει σώζεται, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει την ίδια ώρα ο Απόλλωνας, που υποδέχεται το Λαύριο.
Για να σωθεί ο Απόλλωνας Π. θα πρέπει να νικήσει το Λαύριο και ταυτόχρονα ο Κόροιβος να χάσει από τον Προμηθέα.
Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει διπλή ισοβαθμία, στην οποία υπερέχει η ομάδα της Πάτρας.
Το συναρπαστικό του πράγματος είναι ότι τόσο το Λαύριο όσο και ο Προμηθέας δεν πάνε βαθμολογικά αδιάφοροι, αφού εμπλέκονται στη δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα: είναι οι δύο ομάδες που διεκδικούν την 8η θέση και τη συμμετοχή στα πλέι οφ.
Η τρίτη ουσιαστική εκκρεμότητα αφορά την 4η θέση. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την ήττα του ελλιπούς Αρη (Κάμινγκς 25) στο Λαύριο (Μπολντς 22) με 75-70 και τον έπιασε στη βαθμολογία, αλλά επειδή έχει νικήσει και στα δύο ματς υπερέχει.
Ωστόσο την τελευταία αγωνιστική η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και δεν είναι το φαβορί.
Αυτό σημαίνει ότι ο Αρης, που αγωνίστηκε χωρίς τον νεοαποκτηθέντα Ζερμέιν Τέιλορ, ο οποίος είναι τραυματίας, έχει ακόμη μία ευκαιρία να προσπεράσει, αν νικήσει στο Αλεξάνδρειο την ΑΕΚ, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την 3η θέση.
Η ΑΕΚ (Σάκοτα 21) πάντως τα βρήκε μπαστούνια και χρειάστηκε να υπερβάλει εαυτό για να λυγίσει με 82-81 τον μαχητικό Κολοσσό (Χολ 18).
Η Ενωση συμπλήρωσε 11 νίκες εντός έδρας (έχασε μόνο από τους «αιώνιους»), επίδοση που είναι η καλύτερη μετά το 2003.
Ρεκόρ έκαναν και τα Τρίκαλα (Τσαγκαράκης 15) που νίκησαν με 74-68 την υποβιβασμένη, αλλά σκληροτράχηλη, Δόξα Λευκάδας (Μάρας 25).
Ηταν η 10η νίκη των Θεσσαλών, οι περισσότερες που έχουν πανηγυρίσει στην τετραετή παρουσία τους στα μεγάλα σαλόνια.
Μάλιστα, ανακοίνωσαν και την απόκτηση του Ντεβόντε Μαλίκ Πασκάλ (22 χρ., 1.92), την ίδια στιγμή που ο 26χρονος γκαρντ τους, Κέλσι Μπάρλοου, επιβεβαίωνε ότι έχει ήδη συμφωνήσει με την ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν.
