Παράβαση των ηθικών κανόνων και του νόμου δικαίου πραγματοποίησαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι δεν δίστασαν με ένα ζευγάρι πολεμικών αεροσκαφών και δυο ελικόπτερα να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο την ίδια στιγμή που ετιμάτο στην Κάρπαθο ο θάνατος του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.
Φέτος ήταν η ενδέκατη χρονιά όπου ο δήμος Καρπάθου διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του σμηναγού που έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006 κατά τη διάρκεια αερομαχίας ελληνικών και τουρκικών μαχητικών και αυτή την ημέρα επέλεξαν οι Τούρκοι να κάνουν τέσσερις παραβιάσεις.
Ενέργεια που προκάλεσε την αγανάκτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που παρέστη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στις εκδηλώσεις, με συνέπεια μετά την ολοκλήρωσή τους να προχωρήσει στην ακόλουθη σκληρή δήλωση: «Η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται ακόμη και οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου: Τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος».
Πρόσθεσε δε ακόμη ότι αυτή η συμπεριφορά θα γνωστοποιηθεί στους συμμάχους μας ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας σέβεται τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο αλλά και την ηθική.
Η πρώτη παραβίαση σημειώθηκε στις 11:33 το πρωί όταν ένα ζευγάρι F-16 παραβίασε τον εναέριο χώρο εισερχόμενο μεταξύ των νήσων Λέσβου και Χίου. Δυο ελληνικά αεροσκάφη σηκώθηκαν αμέσως από το Σκύρο και μετά από ολιγόλεπτη εμπλοκή εξανάγκασαν τα F-16 να αποχωρήσουν από τον εναέριο χώρο στις 12:00 το μεσημέρι. Το μεσημέρι εξάλλου –και κατά την διάρκεια της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» με διαφορά μερικών λεπτών απονηώθηκαν από τα πλοία τους που έπλεαν ανατολικά της Ρόδου δυο ελικόπτερα τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά τρεις παραβιάσεις.
