Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους και η Συρία, θα κατέληγαν τα χιλιάδες χάπια από το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών», όπως είναι διεθνώς γνωστό το Captagon.

Τα χάπια κατασχέθηκαν την Παρασκευή σε κοινή επιχείρηση του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού στην Αττική, κατά την οποία διαλύθηκε το πρώτο παρασκευαστήριο που επιχειρήθηκε να στηθεί στη χώρα μας από μέλη διεθνούς ομάδας κακοποιών.

Ο προορισμός των χαπιών Captagon, όπως αναφέρθηκε χθες κατά την παρουσίαση της εξιχνίασης της υπόθεσης στα γραφεία του ΣΔΟΕ, ήταν η Τουρκία και μέσω αυτής οι αεροστεγώς κλεισμένες σακούλες με τα συνολικά 635.000 δισκία θα έφταναν, όπως εκτιμάται, σε πολεμιστές του ISIS, οι οποίοι συνήθως «ντοπάρονται» με το συγκεκριμένο συνθετικό ναρκωτικό.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο που η επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών επαινέθηκε από την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, τη γνωστή DEA, η οποία είχε εξάλλου και τις αρχικές πληροφορίες για τη δημιουργία του παρασκευαστηρίου στην Αττική και πριν από έξι μήνες τις γνωστοποίησε στους αξιωματούχους του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Η καλή συνεργασία τους χρονολογείται από τον Ιούνιο, όταν οι τελευταίοι σταμάτησαν στον Πειραιά ένα κοντέινερ που είχε προορισμό το Τομπρούκ της Λιβύης με 26 εκατομμύρια χάπια Captagon, που είχαν κατασκευαστεί σε ένα παράνομο υπερσύγχρονο εργαστήριο στην Ινδία.

Με τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και του Λιμενικού αρχικά εντοπίστηκε μια μονοκατοικία στον Λουτρόπυργο της Νέας Περάμου, που τέθηκε υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ πριν από τρεις μήνες εντοπίστηκε και μια αποθήκη στο Κορωπί που είχε νοικιάσει ένας ημεδαπός και στην οποία έκρυβαν τα ταχύπλοο σκάφος με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των ναρκωτικών στην Τουρκία.

Συλληφθέντες και καταζητούμενοι

Η επιχείρηση αποφασίστηκε όταν στη μονοκατοικία-παρασκευαστήριο εμφανίστηκε την Παρασκευή ένα φορτηγό με ειδική κρύπτη και παρέλαβε ποσότητα χαπιών για να τη μεταφέρει στην αποθήκη. Σε αυτήν συνελήφθησαν ένας Αλβανός, ένας σεσημασμένος στη χώρα του, για ναρκωτικά, Τούρκος και δυο ημεδαποί.

Ξέφυγαν και καταζητούνται ακόμη ένας Αλβανός, ο Τούρκος «χημικός» που επέβλεπε την παρασκευή των χαπιών και ένας ημεδαπός πρώην αστυνομικός που ήταν εκείνος που είχε γνωρίσει μεταξύ τους κάποια μέλη της σπείρας.

Κατά την έφοδο στο παρασκευαστήριο κατασχέθηκαν τα μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας των χαπιών αλλά και φαρμακευτικές και αδρανείς ουσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των προς πώληση χαπιών εκτιμάται περίπου σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή του κάθε δισκίου ανέρχεται σε 20 ευρώ.