Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια απόφαση που φέρνει όλες τις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πυροδότησε χθες έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην όψιμη λοιπόν τρομοκρατολογία ότι ξεκινά μπαράζ κατασχέσεων από το ΚΕΑΟ για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάσχεση για τέτοιου είδους οφειλές καθώς η εν λόγω απόφαση είχε άλλα κριτήρια.

Πάντως το θέμα των κατασχέσεων αποτελεί δικαίωμα του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού και όχι προνόμιο του ΚΕΑΟ και ως εκ τούτου η μεταφορά των οφειλών δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση. Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται», είναι η ενδεικτική απάντηση του αρμόδιου υπουργείου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση στηλιτεύει τη Ν.Δ. η οποία, όπως αναγράφεται επικριτικά στην ανακοίνωση, «επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μια ρύθμιση προς όφελος των πολιτών ως δήθεν δείγμα κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορίας».

Πάντως η αλήθεια φαίνεται ότι είναι κάπου στη μέση αφού, όπως προκύπτει αρμοδίως, στο στόχαστρο μπαίνουν (και αυτός φαίνεται ότι είναι ο λόγος της μεταβίβασης) και χρέη κάτω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται κοντά στην 10ετία παραγραφής.

Στόχος του ΚΕΑΟ είναι να κυνηγήσει εργοδότες που έχουν αφήσει απλήρωτες τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ, όπως διευκρινίζεται, δεν θα κυνηγηθούν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι.