Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε η Ελλάδα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μέρος του δανείου των 5,4 δισ. ευρώ που είχει λάβει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Εθνική και Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, το ποσό αυτό προέρχεται από την πώληση της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα χρησιμοποίσε το δάνειο των 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς και τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τα 25 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Η πώληση της Finansbank ήταν όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης.

«Μόλις η Εθνική Τράπεζα θα το έκανε (πωλούσε της Finansbank), ο ESM θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή των εσόδων αυτών από την Ελλάδα, οδηγώντας στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ESM. Η αποπληρωμή δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος» σημειώνει.

Ρέγκλινγκ: Αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα

Με την ανακοίνωση της αποπληρωμής των 2 δισ. ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού δήλωσε πως «η γρήγορη πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Αποτελεί ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί καλά».

Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα κατά την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος».