Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πώς θα σας φαινόταν η κατάργηση του οφσάιντ, η αντικατάσταση των κίτρινων καρτών με αποβολές 5-10 λεπτών ή η αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των πέναλτι;

Αυτά -και άλλα πολλά- βρίσκονται στην ατζέντα της FIFA προς συζήτηση, καθώς οι ιθύνοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας θεωρούν ότι μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς θα βελτιώσουν το θέαμα στα γήπεδα.

Η προεδρία του Τζάνι Ινφαντίνο ήδη κατάφερε την πρώτη της νίκη, εξασφαλίζοντας το ΟΚ για την επέκταση των ομάδων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 48 -κάτι που θα ισχύσει από το 2026.

Τώρα επεξεργάζεται και άλλες αλλαγές, όπως αποκάλυψε στη γερμανική «Sport Bild» ο Μάρκο φαν Μπάστεν, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι επικεφαλής του τομέα τεχνικής εξέλιξης της FIFA, ήτοι είναι υπεύθυνος για όλα τα τεχνικά ζητήματα: από τη διαιτησία έως τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Μερικές από τις αλλαγές που σκέφτεται η παγκόσμια ομοσπονδία και που σίγουρα θα αλλάξουν τη μορφή του παιχνιδιού είναι οι εξής:

1. Αντικατάσταση της διαδικασίας των πέναλτι με «κούρσα ικανοτήτων»

Τα πέναλτι παραμένουν 5 για κάθε ομάδα, αλλά ουσιαστικά θα αλλάξουν μορφή και θα θυμίζουν αυτά του χόκεϊ επί πάγου.

Θα πρόκειται για «ένας προς έναν» του τερματοφύλακα με τον αντίπαλο παίκτη, ο οποίος θα ξεκινάει από απόσταση 25 μέτρων και θα έχει στη διάθεσή του 8 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει με όποιον τρόπο θέλει (σουτ, πλασέ, λόμπα…), χωρίς ο γκολκίπερ να μπορεί να βγει από την περιοχή του.

2. Κατάργηση του οφσάιντ

Οπως δήλωσε ο Φαν Μπάστεν στη συνέντευξή του, «το ποδόσφαιρο μοιάζει ολοένα και περισσότερο με χάντμπολ. Προσωπικά είμαι περίεργος να δω πώς θα λειτουργούσε χωρίς οφσάιντ».

Θεωρεί μάλιστα ότι, με τον καιρό, οι ομάδες θα το συνηθίσουν: «Θα ήταν πιο ωραίο το παιχνίδι, οι επιθετικοί θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες και θα σημειώνονταν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι».

3. Προσωρινές αποβολές

Οι προσωρινές αποβολές, σαν αυτές του χάντμπολ και του πόλο, αρέσουν ιδιαίτερα στον Φαν Μπάστεν.

Ουσιαστικά θα αντικατασταθούν οι κίτρινες κάρτες με πεντάλεπτες ή δεκάλεπτες αποβολές.

«Αυτό θα φοβίζει τις ομάδες. Σκεφθείτε να κληθούν να παίξουν με 10 ή 9 ή 8 παίκτες επειδή υπέπεσαν σε απανωτά φάουλ…».

Με τον κανονισμό αυτό επιδιώκεται να σταματήσει και το φαινόμενο των εκούσιων καθυστερήσεων από την ομάδα που βολεύεται με το αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε δηλαδή να αντικατασταθούν οι κίτρινες κάρτες για καθυστέρηση (πολλές εκ των οποίων δίνονται συνήθως σε τερματοφύλακες) από αποβολές…

4. Αποβολές α λα μπάσκετ

Ο Ολλανδός πρώην διεθνής επιθετικός θεωρεί ότι πρέπει να καταμετρώνται τα φάουλ των παικτών, όπως στο μπάσκετ: «Οποιος φτάνει τα πέντε, θα πρέπει να εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο».

5. Τέλος στις διαμαρτυρίες

Υπάρχει όμως έμπνευση και από το ράγκμπι: «Μόνο ο αρχηγός της ομάδας μπορεί να μιλάει με τον διαιτητή».

Κάπως έτσι ονειρεύεται ο Φαν Μπάστεν ότι θα σταματήσουν τα φαινόμενα των ποδοσφαιριστών που πηγαίνουν τον διαιτητή… καροτσάκι με τις διαμαρτυρίες τους.

6. Αύξηση του αριθμού των αλλαγών

Ο συγκεκριμένος κανονισμός ήδη εφαρμόστηκε στο περασμένο Κόπα Αμέρικα, για τους αγώνες που πάνε σε παράταση -εκεί επιτρέπεται και 4η αλλαγή.

Ο Φαν Μπάστεν ρωτήθηκε και για τη δυνατότητα μαζικών αλλαγών στις διακοπές του παιχνιδιού, όπως γίνεται στο μπάσκετ, αλλά απάντησε διπλωματικά: «Πρέπει να σκεφτούμε και τον διαιτητή. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ποιοι παίκτες βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο»…