Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις των δικαστικών ενώσεων με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά τη σύγκληση, εκ μέρους της, της Ολομέλειας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστικούς.
Στον διαδοχικό «βομβαρδισμό» των ανακοινώσεων δικαστικών ενώσεων αλλά και δικηγόρων, που υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, η Βασιλική Θάνου βλέπει προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ σημειώνει ότι οι δικαστές δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη.
Στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι προσωπικό, αλλά «αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι κατ’ επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του».
Υπερασπίζεται δε το «απόλυτα νόμιμο δικαίωμά» της να συγκαλεί την Ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει επί νομικών θεμάτων, καθώς «είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει για τη νομική ορθότητα, τη βασιμότητα και τη συνταγματικότητα ή μη των τεθέντων ερωτημάτων».
Ανακοινώσεις
Είχε προηγηθεί λεπτομερής ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποστήριζε ότι μόνο μέσω του Συντάγματος μπορεί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών:
«Η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.
Στο μεταξύ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που αντέδρασε πρώτη την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε τη γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ιωάννη Δρόσου, ο οποίος σημειώνει ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά το ελληνικό Σύνταγμα, ενώ ανακοινώσεις κατά της άποψης Θάνου εξέδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ Δ. Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, δεκατέσσερις συνταγματολόγοι, το ΚΚΕ κ.ά.
