Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το θέατρο του παραλόγου της ελληνικής επαρχίας με ακριβό εισιτήριο και με θεατές τους πρόσφυγες παίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ηλεία, με αφορμή τις φήμες (;) περί δημιουργίας δύο νέων κέντρων φιλοξενίας σε χώρους που ανήκουν στην οικεία Μητρόπολη.

Πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής -όπως αποδεικνύεται- ιστορίας είναι ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ένας επιχειρηματίας που παρουσιάζεται δεξιά και αριστερά ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη, μια άνευρη δημοτική αρχή και οι κάτοικοι δύο χωριών οι οποίοι δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στα μέρη τους.

Το σκηνικό του παραλόγου κορυφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλπέας, που διατηρεί κάποιου είδους εταιρεία συμβούλων στην Ηλεία, παρουσιάστηκε στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στο χωριό Πελόπιο -το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία- ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ηλείας, με στόχο να τους πείσει να δεχθούν τη μεταφορά και εγκατάσταση ευπαθών ομάδων προσφύγων σε ένα παλαιό γηροκομείο που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού και αποτελεί ιδιοκτησία της Μητρόπολης.

Επιπλέον εξηγήσεις

Ο ιεράρχης, ο επιχειρηματίας και οι πρόσφυγες

Η αντίδραση των κατοίκων ήταν σπρωξιές, κλοτσιές και φωνές, με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο να φυγαδεύεται κακήν κακώς, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούσαν «κερδοσκόπο».

Χθες, υπήρξε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου επιχειρήθηκε να δοθούν επιπλέον εξηγήσεις, ωστόσο τα πράγματα παρέμειναν θολά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Η αρχή έγινε ενάμιση χρόνο πριν, όταν ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει την πόλη από τόνους σκουπιδιών και να «χαϊδέψει» την κυβέρνηση, εμφανίστηκε θετικός ως προς τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στον νομό. Τελικά το πρώτο κέντρο δημιουργήθηκε σε εγκαταλελειμμένες τουριστικές κατοικίες στη Μυρσίνη πριν από έναν χρόνο.

Στην περιοχή της Ολυμπίας, τώρα, στο χωριό Πελόπιο, βρίσκεται το Γηροκομείο Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης το οποίο ανήκει στη Μητρόπολη.

Με αφορμή την κρίση, το εν λόγω γηροκομείο κατέβασε ρολά το 2012 με απόφαση του μητροπολίτη Γερμανού και οι γέροντες που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν σε άλλο ίδρυμα της Μητρόπολης.

Τότε, βέβαια, οι λιγοστοί εργαζόμενοι είχαν κάνει λόγο για εκβιασμό εις βάρος τους από τον μητροπολίτη, αναφέροντας ότι τους είχε προταθεί η μετατροπή των συμβάσεών τους σε ετήσιες και η μείωση του μισθού τους κατά 46%.

Στη συνέχεια η Μητρόπολη αποφάσισε να δωρίσει το γηροκομείο στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με στόχο να γίνει κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων μέσω επιδότησης του ΕΣΠΑ.

Εναν μήνα πριν, όμως, κι ενώ το κέντρο ουδέποτε έγινε, η Μητρόπολη ενεργοποίησε έναν όρο της συμφωνίας και πήρε ξανά στην κατοχή της το γηροκομείο.

Ακολούθως και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το νοίκιασε συνολικά έναντι 1.500 ευρώ τον μήνα -άλλες πληροφορίες λένε για 1.500 ευρώ τον μήνα για κάθε ένα από τα τρία κτίρια που το απαρτίζουν- στην κόρη του κ. Σαλπέα και παράλληλα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες συνεννόησης με το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕΣΟΔΠ), κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στον νομό πριν από λίγες μέρες για να επιθεωρήσει τον χώρο.

Οι άλλοι χώροι

Πληροφορίες και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου κάνουν λόγο και για άλλον έναν χώρο, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης, που φέρεται ότι διαχειρίζεται ο κ. Σαλπέας και που δεν είναι άλλος από τις παιδικές κατασκηνώσεις στο χωριό Σκαφιδιά.

Ταυτόχρονα, ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να εκπροσωπεί και εταιρεία επενδυτών που απέκτησαν την έκταση η οποία περιλαμβάνει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», λίγο έξω από τον Πύργο, και που πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί επίσης πρόταση για φιλοξενία προσφύγων.

«Αποφασίσαμε να συσταθεί μια επιτροπή που θα επισκεφτεί τον μητροπολίτη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και πρώην δήμαρχος, Γιώργος Αηδόνης.

«Στόχος είναι να επανέλθει η δωρεά της Μητρόπολης στον δήμο ώστε να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες και να ξεκινήσει το έργο μέσω του ΕΣΠΑ».

Τον ρωτάμε ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση τελικά που εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο γηροκομείο.

«Στην αρχή σίγουρα θα είναι δύσκολα», μας λέει ξεκάθαρα. «Τώρα εξαρτάται και από τη στάση των προσφύγων. Αν είναι ήρεμοι άνθρωποι, με οικογένειες, και βγουν σιγά σιγά στην αγορά του χωριού, πιστεύω πως τα πράγματα θα γλυκάνουν».

Κατά πώς φαίνεται, βέβαια, δεν φτάνει να είναι ήρεμοι οι πρόσφυγες, αλλά και αποκλειστικά χριστιανοί, καθώς αυτό αποτελεί όρο για τη διαμονή τους εκεί, που, όπως λέγεται, έθεσε ο μητροπολίτης προκειμένου να προχωρήσει η… επένδυση.

Ευθύνες της πολιτείας

Κάποιες άλλες φωνές έκαναν λόγο βέβαια και για την εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη: ένας χώρος-κολοφώνας του παγκόσμιου πολιτισμού, που δέχεται περί το 1 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, δεν μπορεί να συνορεύει με κέντρο υποδοχής ταλαιπωρημένων, μισοπνιγμένων, εκδιωγμένων, ανηλίκων, ορφανών, ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Η περίπτωση της Ηλείας αναδεικνύει περίτρανα τόσο τις ευθύνες της πολιτείας, που αφήνει στους επιχειρηματίες ιδιώτες το ευαίσθητο θέμα της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, όσο και τις επενδυτικές «ευκαιρίες» που το ευυπόληπτο και χριστεπώνυμο κομμάτι της σπεύδει να εκμεταλλευτεί.

Το σχόλιο που αρμόζει στην περίπτωση το έδωσε κάποτε ο Καζαντζάκης γράφοντας για τους πρόσφυγες στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»:

«Ο διάολος μπορεί και μπαίνει μονάχα στην Κόλαση, ο άγγελος μπορεί και μπαίνει μονάχα στον Παράδεισο. Ο άνθρωπος όπου θέλει!»