Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις και τουλάχιστον 100 μετασεισμοί ταρακούνησαν την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας πανικό και βγάζοντας στον δρόμο εκατοντάδες πολίτες, την ίδια ώρα που εξαιτίας τις ισχυρής χιονόπτωσης δεκάδες πόλεις έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι καθιστώντας δύσκολο το έργο των αρχών να φτάσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

Ο αγνοούμενος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα η οποία προκλήθηκε από την πρώτη σεισμική δόνηση, στις 10 και 25 σήμερα το πρωί. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο ζήτησε από τους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας να περιορίσουν, όσο γίνεται περισσότερο, τις μετακινήσεις τους.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 10.25 τοπική ώρα, με ένταση 5,3 Ρίχτερ και η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στη Ρώμη όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε που είχε χτυπηθεί τον περασμένο Αύγουστο ξανά από σεισμούς με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και υλικές ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 110 χλμ. βόρεια της Ρώμης και 30 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Άσκολι Πιτσένο, κοντά στην Λ’Άκουιλα.

Ακολούθησαν άλλοι τρεις ισχυροί σεισμοί, 5,7, 5,3 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τέσσερις σεισμοί ταρακούνησαν πάλι την Ιταλία

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης, οι σεισμοί αυτοί εντάσσονται στην ίδια σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 24 του περασμένου Αυγούστου στην περιοχή του Αματρίτσε.

Αρκετές πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του σεισμού, σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργεί ούτε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα προβλήματα εντείνονται από το γεγονός ότι αρκετά από αυτά είναι αποκλεισμένα από το οδικό δίκτυο εξαιτίας του χιονιού που πέφτει αμείωτα επί τρεις ημέρες, φτάνοντας σε ορισμένα σημεία το ένα μέτρο.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν προκύπτει να υπάρχουν θύματα στις περιφέρειες Λάτσιο, Ούμπρια και Μάρκε, οι οποίες επλήγησαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου. 

Σε πολλές περιοχές, όμως, συνεχίζει να χιονίζει αδιάκοπα και οι κάτοικοι ζητούν να καθαριστούν άμεσα οι δρόμοι για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Τέσσερις σεισμοί ταρακούνησαν πάλι την Ιταλία

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας επιστράτευσε οπλίτες και μηχανήματα για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα μικρό παιδί και τη μητέρα του έξω από την πόλη Τέραμο της κεντρικής Ιταλίας. 

Βρίσκονταν σε κτίριο αγροτικού τουρισμού που κατέρρευσε μερικώς εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και της πίεσης του χιονιού πάνω στην στέγη.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υποθερμία, αλλά η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. 

Επίσης, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις κτηνοτρόφους οι οποίοι αγνοούνταν στην περιφέρεια Μάρκε και όπως διαπιστώθηκε είναι καλά στην υγεία τους.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιεί ελέγχους και αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή στα σύνορα των περιφερειών Λάτσιο και Αμπρούτσο, ωστόσο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Στη Ρώμη, το μετρό έκλεισε για πολλές ώρες για προληπτικούς λόγους, ενώ έκλεισαν και σχολεία, ενώ πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι εγκατέλειψαν για κάποιο διάστημα τα καταστήματα ή τα σπίτια τους.

Τέσσερις σεισμοί ταρακούνησαν πάλι την Ιταλία

Στην Ασίζη, πόλη με πολύ προσκυνηματικό τουρισμό, έκλεισε για λόγους πρόληψης η βασιλική της Σάντα Μαρία των Αγγέλων.

Μετά την τρίτη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ό,τι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του Αματρίτσε.

Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ενώ έχουν διακοπεί πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της ιταλικής πρωτεύουσας.

Πολλά σχολεία και στις πόλεις Ριέτι και Άσκολι, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.