«Τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν, φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Εξω οι εργολάβοι από την ΟΣΥ» φώναξαν χθες οι απλήρωτες και απολυμένες εργολαβικές καθαρίστριες των αστικών λεωφορείων της Αττικής, διαμαρτυρόμενες για πολλοστή φορά στο κέντρο της Αθήνας.
Από τα Χριστούγεννα οι καθαρίστριες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών και την επαναπρόσληψή τους με ατομικές συμβάσεις απευθείας από την ΟΣΥ.
Αυτό εξάλλου ορίζει τροπολογία που δρομολογεί την εκδίωξη των εργολάβων από τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών, όπως η ΟΣΥ.
Χθες οι καθαρίστριες διαδήλωσαν στην Ηρώδου Αττικού, όπου επιχείρησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ενταση επικράτησε όταν κλοιός από ΥΜΕΤ τις απώθησε, εμποδίζοντάς τες να προσεγγίσουν το μέγαρο Μαξίμου και να υψώσουν πανό με τα αιτήματά τους.
Στην αρχή επιστρατεύτηκαν γυναίκες αστυνομικοί, ενώ μετά ανέλαβαν δράση οι ειδικές δυνάμεις καταστολής.
Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν την επίθεση των αστυνομικών στις απλήρωτες καθαρίστριες, που έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια, ανάμεσά τους Ελληνίδες, μετανάστριες και ομογενείς που έχουν οργανωθεί σε κοινό κλαδικό σωματείο, το ΣΕΡΚΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα).
Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι σπρώχτηκαν και προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ, ότι τουλάχιστον δύο χτυπήθηκαν, εκ των οποίων η μία έπεσε στο έδαφος από τα χτυπήματα.
Είδαν τον Βερναρδάκη
Τελικά αντιπροσωπεία των καθαριστριών συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον ενημέρωσε για την υπόθεση.
Ενώπιόν τους ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και επανέλαβε την ειλημμένη δέσμευση ότι θα προχωρήσει η διαδικασία των ατομικών προσλήψεων.
Είναι ωστόσο η πολλοστή φορά που οι καθαρίστριες δέχονται τις καθησυχαστικές υποσχέσεις των αρμοδίων, ενώ παραμένουν απλήρωτες, απολυμένες, πλέον και δαρμένες, όπως κατήγγειλαν χθες μετά τη «θερμή» υποδοχή των ΜΑΤ.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο υπουργός τούς είπε ότι δρομολογούνται τόσο η άμεση αποχώρηση του νέου εργολάβου (έδωσε ως καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου) όσο και οι απευθείας προσλήψεις.
Ωστόσο οι ίδιες ανησυχούν ότι η διαδικασία μοριοδότησης, που ευνοεί τις άνεργες έναντι όσων έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον εργολάβο καθαρισμού, θα αποκλείσει αρκετές συναδέλφισσές τους, διαιωνίζοντας έναν ιδιόμορφο κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ μακροχρόνια ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
