Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ένα είναι το σίγουρο, στο οποίο συμφωνούν όλοι ανεξαιρέτως: το ΕΣΡ καθίσταται ο απόλυτος κυρίαρχος της υπόθεσης.

Επομένως δεν έχει νόημα να απαντήσει το ΣτΕ για τον αριθμό των αδειών ή το οικονομικό τίμημα που θα απαιτηθεί για τις δημόσιες συχνότητες, αυτά αποτελούν αποφάσεις της Βουλής (της κυβέρνησης δηλαδή), στις οποίες φυσικά θα πρέπει να συμφωνεί απαραιτήτως και το ΕΣΡ.

Αναμένονται λοιπόν εξελίξεις, αφού πρώτα όμως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης λάβει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ. Δυόμισι μήνες έκανε να καθαρογράψει την απόφαση το ανώτατο δικαστικό όργανο και παρουσίασε την Παρασκευή μια… περίληψη μόνο.

Εν αναμονή της απόφασης -ολόκληρης- ώστε το ΕΣΡ να ξεκινήσει τις διαδικασίες. «Θα μελετήσουμε και θα κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να την εντάξουμε εν συνεχεία στους ισχύοντες νομοθετικούς κανόνες» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μία σειρά επαφών με τους αρμοδίους -υπουργείο, κόμματα και ενδιαφερόμενους- ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους και κατόπιν να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός τώρα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, θα διεξαχθεί κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και με τη διαδικασία να επανεκκινείται κανονικά.

Ο κ. Παππάς υποστηρίζει πως καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι ο νόμος 4339 είναι εν τω συνόλω αντισυνταγματικός. Εννοείται πως δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη άποψη ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε και τα υπάρχοντα κανάλια, που πιστεύουν πως ο νόμος απορρίφθηκε στο σύνολό του.

«Η απόφαση του ΣτΕ καταγράφει ότι 27 χρόνια είχαμε ένα παράνομο καθεστώς. Κάνει αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου του συνταγματικού δικαστηρίου, που υπογράμμιζαν αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό καθεστώς. Υπογραμμίζει ότι οι συχνότητες και το τηλεοπτικό φάσμα είναι ένας σπάνιος εθνικός πόρος, για τη χρήση του οποίου δεν μπορεί να μην καταβάλλεται τίμημα» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Παππάς.

Και αναφέρθηκε και στο θέμα που ανέδειξε πρώτη η «Εφ.Συν.», την προσφυγή που έκαναν οι καναλάρχες στο ΣτΕ, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί και τα μεγαλοστελέχη τους από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες». «Είναι ντροπή και οφείλουν με όρους αυτοσεβασμού να την αποσύρουν, είναι προφανές ότι κάτι θέλουν να κρύψουν» είπε.

«Πόθεν έσχες»…

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της μοιάζει σαν να απαντά εκ μέρους των καναλαρχών. «Ο αποτυχημένος “υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς και οι παρατρεχάμενοί του είχαν αρνηθεί να φέρουν τα “πόθεν έσχες” τους στη Βουλή οι υπερθεματιστές του αντισυνταγματικού διαγωνισμού-παρωδία που έστησε.

Τότε δεν τον ενοχλούσε διότι ήθελε να στήσει καναλάρχες με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και εγγυήσεις από βοσκοτόπια. Αυτό φαίνεται ότι είχαν απαιτήσει από τον κ. Παππά οι καναλάρχες που τον συναντούσαν μπαίνοντας από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου».

Παραδέχεται τουλάχιστον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι καναλάρχες δεν αποτελούν κάτι το ξεχωριστό: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Οι ιδιοκτήτες καναλιών πρέπει να καταθέσουν “πόθεν έσχες”. Παράλληλα πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο από το συνταγματικά προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας».

Η ανταπάντηση του κ. Παππά δεν άργησε και πολύ: «Καλωσορίζουμε τη Ν.Δ. στη θέση ότι οι καναλάρχες πρέπει να καταθέτουν “πόθεν έσχες“. Οφείλει να πάρει θέση και υπέρ της καταβολής τιμήματος για άδειες, το οποίο δεν αξιώθηκαν να εισπράξουν επί 27 χρόνια».