Αν διατηρούσε κάποιος αμφιβολίες για τον πραγματικό στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, δηλαδή τον αποκλεισμό με κάθε θυσία των προσφύγων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν είχε παρά να ακούσει χτες τον χαιρετισμό του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στο έκτο ετήσιο συμβουλευτικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), που φέτος διεξάγεται στην Αθήνα, με συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπροσώπων οργανώσεων από όλη την Ευρώπη.
«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει. Δεν βρισκόμαστε όμως στο σημείο που ήμασταν πέρυσι. Εχουμε κάνει βήματα μπροστά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
»Πέρυσι, τέτοιον καιρό, μέχρι και 10.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα ημερησίως. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περίπου στους 100», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, που φυσικά θεωρεί επιτυχία τη σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων που καταφέρνουν να αναζητήσουν διεθνή προστασία σε μια ήπειρο κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών για τα αίτια της προσφυγιάς.
Και φυσικά εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Υποστήριξη Ασύλου, η οποία άλλωστε πρόκειται να μεταρρυθμιστεί και να ενισχυθεί, καθώς έπαιξε κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία των δευτεροβάθμιων επιτροπών για το άσυλο, ύστερα από χρόνια αδράνειας, δεν αναφέρθηκε όμως στην εσπευσμένη αλλαγή της σύνθεσής τους μετά τις πρώτες αποφάσεις τους που απέρριπταν τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις για τους μη ευάλωτους Σύρους.
«Θεωρούμε ότι αυτή η συμβολή της EASO πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και των οργανωτικών της δυνατοτήτων. Η συνεισφορά της σε υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία ήταν καθοριστική για το σημερινό αποτέλεσμα», είπε.
