Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εντείνεται η πίεση στους δανειστές από φορείς για να άρουν τη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή τους για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Αυτή η πίεση δεν αφορά μόνο τις συναντήσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου (κατά την προσφιλή πρακτική της, προτίμησε να κρατήσει κρυφά τα αποτελέσματα των συναντήσεών της) αλλά και τις συζητήσεις σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Ολοι βέβαια κοιτούν προς τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο του εξωτερικού ξεχωρίζει η έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων προς το Eurogroup να μην επιβάλει περαιτέρω «καταστροφικές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΝΑΣ της Alpha Bank, κάνει λόγο για λογαριασμό που και αυτή τη φορά θα σταλεί στους πολίτες.

Από την άλλη ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων έχει δηλώσει την πλήρη αντίθεση της ΕΣΕΕ στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

«Αυτά τα νέα αιτήματα για ακόμη περισσότερες -λεγόμενες- μεταρρυθμίσεις είναι εξ ολοκλήρου ιδεολογικά και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Λούκα Βισεντίνι, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοστούν «θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα» και θα «αποτρέψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κορκίδης έχει αποκαλύψει ότι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει τονίσει στους θεσμούς εκπροσωπώντας τους εμπόρους ότι η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν αφορά το μέγεθος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της αύξησης του ορίου τους από 5% σε 10% αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των τραπεζών πάντως, που θέλουν να διώξουν προσωπικό και ως εκ τούτου οφείλουν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων να ορθώσουν τα στήθη τους ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.

Ενας από αυτούς είναι ο Γ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

«Εδώ και τώρα χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου των κλαδικών διαπραγματεύσεων και λήψη μέτρων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας. Πρέπει να μπει επιτέλους τέλος στα φαινόμενα ανομίας στην ελληνική αγορά εργασίας και να συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων. Δεν πάει άλλο. Τέρμα, ώς εδώ», δηλώνει σχετικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Πράσινοι και Ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζουν τις ΣΣΕ

Για απαράγραπτα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ε.Ε. κάνουν λόγο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων στην έκκλησή τους προς το Eurogroup, το οποίο καλούν να μη στερήσει από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αρχών και της νομοθεσίας της Ε.Ε.» σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, με τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, να θεωρεί ότι «τα σχέδια των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα πάνε ενάντια στο θεμελιώδες Ευρωπαϊκό Δίκαιο».