«Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης χθες βράδυ.
«Αυτό το οποίο δεν γίνεται είναι το ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στα εργασιακά και τoυς κανόνες οι οποίοι διέπουν την αγορά της, όλες όσες (μεταρρυθμίσεις) δηλαδή συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για τις οποίες έχει δεσμευτεί για ίδιο το συμφέρον της», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες».
Σημείωσε, δε, ότι «αυτό δε το επίπεδο ζωής δεν θα μπορούσε να το εξασφαλίσει η Ελλάδα με τις δικές της δυνάμεις στο ορατό μέλλον».
Τάχθηκε και πάλι κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως τη ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι κατά την άποψή του δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη:
«Ιδίως με διαγραφή χρέους δεν θα επιτευχθεί. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό», είπε στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank.
Ο Σόιμπλε έχει την άποψη ότι «αν γίνει διαγραφή χρέους, τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει πλέον τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτό που λέμε εμείς στη Γερμανία “καλή υπηρεσία”».
