Nέος εμφύλιος ξέσπασε στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με ευρύτερες, ενδεχομένως, προεκτάσεις, καθώς η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) χαρακτηρίζει «διασπαστική κίνηση» την αίτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών για ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο πρόσωπο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η σχετική πρωτοβουλία «έχει ονοματεπώνυμο».
Η ΕΔΕ αποδίδει την πρωτοβουλία για ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης στο ότι η ίδια είχε αντιδράσει έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, καθώς και όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, στη θέση που έλαβε σε θέματα παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κ.λπ.
Σύμφωνα και με δικαστικές πηγές, η κίνηση για την ίδρυση νέας ένωσης -με μέλη κυρίως αρεοπαγίτες- αποδίδεται εμμέσως πλην σαφώς και σε ενέργειες της προέδρου του Αρείου Πάγου (η οποία υπήρξε εκλεγμένη πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), καθώς και στην πρόθεση να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, ώστε από το 67ο έτος που αποχωρούν σήμερα να φεύγουν στο 70ό έτος.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας σημειώνει ξεκάθαρα ότι «είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στη διάσπασή της. Η νέα Ενωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που τη δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».
Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
»Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης.
»Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο ενωτικό Προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του. Σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει, αυτό δεν άρεσε.
»Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού Προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ενωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!»
