Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία φέτος, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών και εκθεσιακού χώρου μίλησε ο πρόεδρος του φορέα, Τάσος Τζήκας, ενώ η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, είπε ότι η φετινή ΔΕΘ στηρίζεται στην κυβερνητική και γενικότερη βούληση για αλλαγή.
Η περσινή 80ή ΔΕΘ φιλοξένησε περί τους 1.000 εκθέτες σε 27.000 τ.μ., υποδέχθηκε 13 διεθνείς συμμετοχές, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 210.000 επισκέπτες. Η φετινή 81η ΔΕΘ ελπίζει να δώσει το στίγμα της νέας εποχής, τιμώντας παράλληλα τα 90 χρόνια ζωής του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Για τον σκοπό αυτό είναι εμπλουτισμένη με θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, από την τεχνολογία και τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επιχειρηματικότητα και τη διατροφή-γαστρονομία, αλλά και με επετειακές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθημερινές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και δράσεις πολιτισμού.
Τα θεματικά αφιερώματα της 81ης ΔΕΘ αποτυπώνουν την ανάγκη για υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων και για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας.
Οι εκθεσιακές συμμετοχές φέτος προσεγγίζουν τις 1.015, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες και συγκεκριμένα από Κύπρο, Ιράν, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, Ουρουγουάη, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτο, Ρωσία και Τουρκία.
«Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα πολυγεγονός. Εχει έναν χαρακτήρα συγχρόνως συλλεκτικό και μοναδικό. Είναι και συλλεκτικό κομμάτι γιατί μας θυμίζει μεγάλες στιγμές και της πόλης και της Εκθεσης και είναι συγχρόνως μοντέρνο γιατί είναι από τις λίγες εκθέσεις που επιβιώνουν παγκοσμίως. Αυτό δεν γίνεται επειδή το θέλουμε εμείς, γίνεται γιατί είναι κερδοφόρο, το πιο κερδοφόρο κομμάτι στη δραστηριότητα της Εκθεσης», ανέφερε χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.
Η Ρωσία, ως τιμώμενη χώρα, έρχεται στη ΔΕΘ στο περίπτερο 16, με επιχειρήσεις από τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και επεξεργασίας, των τροφίμων, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του θεσμού της τιμώμενης χώρας θα διοργανωθεί το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, θα διοργανωθεί ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών και πολιτικών Ρωσίας και Ελλάδας.
Χάπενινγκ και εκδηλώσεις
■ Σε συνεργασία με τον ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, δημιουργήθηκε ένα φαντασμαγορικό θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα αποκαλύψουν προς το παρόν ένα μικρό μόνο μέρος από τα σπαρταριστά μυστικά τους, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.
■ Τη δική της MONOPOLY αποκτά η Θεσσαλονίκη, που θα κάνει μάλιστα την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 81η ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου. Μνημεία, ξενοδοχεία, γνωστά κτίρια της πόλης, αθλητικά κέντρα και φυσικά το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο αποκτούν τη θέση τους στη MONOPOLY της Θεσσαλονίκης.
■ Το κοινό της Εκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη μηχανή από το τρένο του Πηλίου, τον γνωστό «Μουτζούρη», που φέρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, το λεωφορείο των αστέγων θα εγκατασταθεί εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.
■ Το Φεστιβάλ Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας είναι ένα νέο project της ΔΕΘ-Helexpo, με το οποίο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)».
■ Νέα μοντέλα αυτοκινήτων θα αποκαλυφθούν για πρώτη φορά στην Εκθεση.

■ Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην Εκθεση με ένα βαγόνι-demo και θα αναδειχθεί ιδιαίτερα η ονομασία της στάσης του Μετρό στο Σιντριβάνι σε στάση «Σιντριβάνι-Εκθεση».
■ Τα αερόστατα της ΔΕΘ θα προσφέρουν συναρπαστικές πτήσεις σε μικρούς και μεγάλους.
■ Πλούσιο θα είναι το συναυλιακό πρόγραμμα των Music Events Live, κάθε βράδυ στις 21.30, στη μεγάλη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ.
■ Θα διοργανωθεί το «4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους» με διαγωνιστικό χαρακτήρα, με είσοδο ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες της Εκθεσης, υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ.

■ Ενα μεγάλο πειρατικό καράβι, μήκους 16 μέτρων, θα βρίσκεται στην 81η ΔΕΘ. Πειρατές που ξιφομαχούν, ακροβάτες και μάγοι δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία.
■ Δεκατρείς μύθοι και εφτά ιστορίες για τη Θεσσαλονίκη, οι θρύλοι της πόλης μας, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Περιπτέρου 1.
■ Πλήθος εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει η φετινή ΔΕΘ, με την τιμή του εισιτηρίου να είναι 3 ευρώ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ. Τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ, με το οικογενειακό στα 15 ευρώ. Για πολύτεκνους και ΑμεΑ το εισιτήριο θα είναι 3 ευρώ, ανεξάρτητα από την ημέρα.
ΠΑΜΕ… Λευκό Πύργο

Συμβολική κατάληψη στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία κρέμασαν στο μνημείο της πόλης πανό με σύνθημα «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Οργάνωση, αγώνας για ανατροπή». Με τον τρόπο αυτόν τα μέλη του ΠΑΜΕ απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στο δικό του συλλαλητήριο, που διοργανώνεται το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
