Οταν ήταν μικρή τη θεωρούσε το απόλυτο όνειρο. Οταν άρχισε να τραγουδά κατάλαβε πως δεν μπορεί παρά να είναι το πρότυπό της.
Και σήμερα που θριαμβεύει στις σκηνές που και η Μαρία Κάλλας κάποτε διακρίθηκε, συνειδητοποιεί πως δύσκολα θα μπορέσει στο πέρασμα των χρόνων να ξεπεραστεί.
Η κορυφαία ίσως αυτή τη στιγμή Ελληνίδα υψίφωνος παγκοσμίως, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμούν τη μνήμη της μεγαλύτερης λυρικής τραγουδίστριας του 20ού αιώνα, της Μαρίας Κάλλας με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού.
Την Παρασκευή 30 του μηνός, συνοδεία του συνθέτη και πιανίστα Χρίστου Παπαγεωργίου, η διεθνής Παπαθανασίου ερμηνεύει στο Θέατρο Ολύμπια έργα με τα οποία «συνδιαλέγεται» μια σοπράνο στη διάρκεια της καριέρας της.
Η Μαρία Κάλλας πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει αποθεωτική πορεία στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.
Ετσι, η Μ. Παπαθανασίου θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς, προσφέροντας τα έσοδα των εισιτηρίων για τη δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» (θα στεγαστεί στο διαμέρισμα που έζησε η Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην οδό Πατησίων 61).
«Είναι ένα αίτημα στήριξης για τους νέους Ελληνες μουσικούς που είναι προορισμένοι να διακριθούν και να δικαιωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας τους δημιουργήσουμε, στη χώρα μας, τη δυνατότητα μιας περαιτέρω ανέλιξης. Ενα χώρο μαθητείας, εμπειρίας, επίγνωσης του ότι η τέχνη είναι χώρος συντριβής και όχι έπαρσης – διδάγματα που μας κληροδότησε η μεγάλη Ελληνίδα μουσικός Μαρία Κάλλας», εξηγεί η υψίφωνος και πρόεδρος της «Εταιρείας για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Μ. Κάλλας», Βάσω Παπαντωνίου.
«Για μένα η ψυχοσύνθεση, η φωνή και η ερμηνεία αυτής της γυναίκας θα είναι πάντα το αξεπέραστο όριο», λέει η Μ. Παπαθανασίου για την Κάλλας.
«Νομίζω πως ανεξάρτητα από το αν αρέσει σε κάποιον η φωνή της, η μοναδικότητα της χροιάς της είναι αυτό που την καθιστά ασύλληπτη ερμηνεύτρια. Είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από χιλιόμετρα. Κατά τη γνώμη μου ήταν μακράν η κορυφαία “Τόσκα” της οπερατικής ιστορίας, αν και τη “Λουτσία ντι Λαμερμούρ” της θεωρώ επίσης σπουδαία».
Το πρόγραμμα για τη συναυλία της Παρασκευής το επιμελήθηκε η ίδια κι επέλεξε έργα των Μασνέ, Σοπέν, Χέντελ, Ραχμάνινοφ, Ριάδη, Ντεμπισί, Μότσαρτ και Βέρντι.
«Κατέληξα σε έργα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο οπερατικό ρεπερτόριο διότι προτιμώ να ερμηνεύω τραγούδια από όπερες όταν έχω τη συνοδεία ορχήστρας. Στο ρεσιτάλ με ένα πιάνο προσπάθησα να υπάρχει ποικιλία και να δείξω το ευρύ τραγουδιστικό φάσμα μιας υψιφώνου: από δημοφιλείς άριες γνωστών ηρωίδων μέχρι υπέροχα τραγούδια που έχουν γραφτεί για φωνή και πιάνο».
Η Μυρτώ Παπαθανασίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας κι έχει καταφέρει κάθε της εμφάνιση να αποτελεί γεγονός.
Μάλιστα για το ντεμπούτο της στην Αμερική τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για την ερμηνεία της στην «Τραβιάτα», ενώ αδημονεί για τον «εξαιρετικό» -όπως λέει- «Ντον Τζοβάνι» που ηχογράφησε με μαέστρο τον Θεόδωρο Κουρεντζή και τον σπουδαίο Ελληνα βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό στον ομώνυμο ρόλο (το cd αναμένεται σύντομα από τη Sony Classical).
«Από τη στιγμή που θα διαλέξεις αυτόν τον δρόμο οι στόχοι είναι πάντοτε υψηλοί. Ο κόσμος της όπερας διεθνώς έχει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό καθώς οι τραγουδιστές είναι άπειροι, ενώ οι απαιτήσεις είναι τόσο υψηλές που μιλάμε για έναν διαρκή αγώνα», λέει καθώς τα επόμενα δύο χρόνια είναι κλεισμένες οι εμφανίσεις της, ενώ αμέσως μετά τη συναυλία της Λυρικής φεύγει για Βιέννη, Παρίσι, Βαρκελώνη.
«Ξέρετε, στο εξωτερικό δεν υπάρχουν κεκτημένα ούτε και δεδομένα. Ολα είναι περισσότερα και δυσκολότερα κάθε φορά. Θέλει μελέτη, ατελείωτη προσπάθεια και αντοχή στην προσωπική φθορά».
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει από μπαρόκ όπερα έως σύγχρονη μουσική και από τους βασικούς μοτσάρτειους ρόλους (δεν κρύβει άλλωστε την αδυναμία της στον «Ντον Τζοβάνι») έως τις ηρωίδες του βερισμού.
Τα έχει όλα ερμηνεύσει στα κορυφαία θέατρα του κόσμου (Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, στην Οπερα του Παρισιού, της Βιέννης, του Μονάχου, στην Κρατική Οπερα του Βερολίνου, στην Οπερα του Σίδνεϊ, του Αμστερνταμ, της Ζυρίχης, της Ρώμης, του Τόκιο κ.α.).
«Κι όμως, μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να τραγουδάω στην Αθήνα δεν υπάρχει. Στο εξωτερικό δουλεύεις με καταπληκτικές ορχήστρες, έχεις μια ομάδα απόλυτων επαγγελματιών. Ευχαριστιέσαι τη συνεργασία, τη δουλειά, την προετοιμασία, την οργάνωση στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά στην Ελλάδα είναι η σχέση με το θέατρο, η ζεστασιά, η ανταπόκριση του κόσμου, στιγμές που μου λείπουν και πάντα τις αναζητώ εδώ».
Ιnfo:
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Θέατρο Ολύμπια.
Τιμές εισιτηρίων €20, € 25, €30, €40, €70. Φοιτητικό, Παιδικό, Περιορισμένης ορατότητας €15.
Προπώληση στα Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59.
Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Εταιρεία για το Κτήριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”».
