Η φθινοπωρινή αγορά μπορεί να μην έχει τη δύναμη και τη λάμψη των Χριστουγέννων αλλά είναι εκείνη με την οποία οι καλλιτέχνες ξεκινούν τη σεζόν και θέλουν να επιτύχουν, γιατί από το σουξέ του δίσκου, ως γνωστόν, κινείται η βιομηχανία των συναυλιών.
Τους επόμενους μήνες η δισκογραφία φαίνεται πως δεν έχει ανάγκη από νέους, καθώς η παλιά, σπουδαία γενιά του ροκ δείχνει τα δόντια της. Rolling Stones, Λέοναρντ Κοέν, Μπομπ Ντίλαν, Στινγκ, REM επανακάμπτουν με νέο αλλά και παλιό καλογυαλισμένο υλικό.
Ο πήχης ανεβαίνει πολύ, καθώς ήδη κρατάμε στα χέρια μας μερικά από τα πιο αναμενόμενα άλμπουμ των τελευταίων μηνών. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε ανήμερα των 67ων γενεθλίων του ένα άλμπουμ με τίτλο «Chapter and Verse» στο οποίο συνυπάρχουν στιγμές από το σύνολο της καριέρας του (από τα άγουρα χρόνια μέχρι πρόσφατους δίσκους).
Η συλλογή συνοδεύει την αυτοβιογραφία του «Αφεντικού» («Born to Run»), καθώς τα 18 τραγούδια της είναι με τέτοια σειρά τοποθετημένα ώστε συνδυάζονται με τα κεφάλαια του βιβλίου και τα «εξηγούν» μουσικά.
Στο πλούσιο παρελθόν του ανέτρεξε και ο τρομερός πρώην frontman των White Stripes Τζακ Γουάιτ. Αφήνοντας στην άκρη τα κιθαριστικά παραληρήματα, αποκαλύπτει την πιο ακουστική του πλευρά με ένα διπλό άλμπουμ.
Εχει τίτλο «Jack White Acoustic Recordings 1998-2016» (Third Man Records), περιέχει συνολικά 26 κομμάτια που είναι παρουσιασμένα με χρονολογική σειρά και αναδεικνύουν τη δημιουργική δυναμική του 41χρονου Αμερικανού (όλα τους ηχογραφήθηκαν μέσα στη χρονιά στο Νάσβιλ). Μεταξύ αυτών, κομμάτια των White Stripes και των The Raconteurs σε διαφορετικές εκδοχές από αυτές που ξέρουμε, ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα τραγούδια αλλά και επιτυχίες από τη σόλο καριέρα του.
Γοητευμένος πάντα από το Διάστημα ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Vangelis κυκλοφόρησε μόλις ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Rosetta», εμπνευσμένο από το ομώνυμο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η κυκλοφορία της ηχογράφησης σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της 12χρονης αποστολής που προσπαθούσε για πρώτη φορά να προσεδαφίσει διαστημικό ερευνητικό όχημα σε κομήτη και συνοδεύεται από εκπληκτικά πλάνα που έχουν τραβηχτεί μακριά από τη Γη.
■ Σε ό,τι αφορά τα άλμπουμ που περιμένουμε, με ένα συλλεκτικό boxset με τίτλο «Bob Dylan: The 1966 Live Recordings», που θα κυκλοφορήσει στις 11 Νοεμβρίου, ο νομπελίστας, πλέον, Μπομπ Ντίλαν επιστρέφει σε μια ιστορική για εκείνον χρονιά και σε μία από τις κορυφαίες του live στιγμές.
Ακριβώς 50 χρόνια έπειτα από εκείνη την πρωτοποριακή περιοδεία που έκανε το 1966 σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία περιλαμβάνει σε ένα κουτί κάθε ηχογράφηση που είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Αρχεία που ανακαλύφθηκαν έπειτα από σχολαστική έρευνα, πέρασαν επιμέλεια και αποκατάσταση και κλείστηκαν σε 36 CD που τιμούν την επέτειο μιας σειράς συναυλιών που άλλαξαν για πάντα τον ήχο και την κατεύθυνση της ροκ μουσικής παγκοσμίως.
■ O Λέοναρντ Κοέν, που μόλις συμπλήρωσε τα 82 του χρόνια, επιστρέφει με το νέο του άλμπουμ «You Want It Darker» (το 14ο της μεγάλης ιστορίας του), από το οποίο ακούσαμε ήδη το ομώνυμο έξοχο κομμάτι. Τα ολοκαίνουργια τραγούδια του δίσκου θα κυκλοφορήσουν στις 21 Οκτωβρίου και την παραγωγή υπογράφει ο γιος του τραγουδοποιού, Ανταμ Κοέν.
■ Οταν πριν από λίγο καιρό οι Kings of Leon άρχισαν να προκαλούν το ενδιαφέρον μας κυκλοφορώντας στα social media διάφορα hashtags του τύπου #KOL7 και #WALLS όλοι κατάλαβαν ότι η διάσημη ροκ μπάντα έχει στα σκαριά το 7ο άλμπουμ της. Και πράγματι το «Walls» βγήκε χθες, τρία χρόνια μετά το υποψήφιο για Γκράμι «Mechanicall Bull». Θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια, ενώ το πρώτο σινγκλ «Waste A Moment», που ακούσαμε ήδη, ανέλαβε να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί με το κοινό τους.
■ Μια αδυναμία του ελληνικού κοινού, ο Ρόμπι Γουίλιαμς -ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία μάς υπόσχεται ότι θα επιστρέψει- κυκλοφόρησε μόλις νέο τραγούδι με τίτλο «Party Like A Russian». Εχει πλάκα και ρυθμό, έχει βίντεο κλιπ που φαίνεται ότι ο Ρόμπι πάλι το γλεντάει και βασικά ανοίγει τον δρόμο για το νέο του άλμπουμ «The Heavy Entertainment Show» που αναμένεται 4 Νοεμβρίου -τρία χρόνια μετά το «Swings Both Ways». Λίγες μέρες μετά οι επίσης αγαπημένοι μας Pink Martini παρουσιάζουν τα νέα τους τραγούδια με τίτλο «Je Dis Oui».
■ Το πλάνο ήταν έτοιμο από το 2014: «Το 2015 ηχογραφούμε, το 2016 κυκλοφορούμε νέα τραγούδια». Ο Τζον Μπον Τζόβι τα έχει όλα από καιρό μελετήσει. Το επικείμενο 13ο άλμπουμ των Αμερικανών ρόκερ έχει τίτλο «This House is Not for Sale» και το περιμένουμε στις 4 Νοεμβρίου με ανυπομονησία καθώς είναι η πρώτη δισκογραφική τους δουλειά χωρίς τον περίφημο κιθαρίστα Ρίτσι Σαμπόρα (την κιθάρα θα κρατά ο διάδοχός του Phil X). «Το συγκρότημα θα τον περιμένει όποτε κι αν θέλει να επιστρέψει», ήταν πριν από καιρό η πρώτη αντίδραση του Τζον στην αποχώρηση του ιδρυτικού τους μέλους.
■Οι Depeche Mode παίζουν με την υστεροφημία τους και αποφασίζουν να αναδείξουν την επιρροή του συγκροτήματος στην pop κουλτούρα. Και ένας από τους βασικούς τους μοχλούς ήταν ανέκαθεν η εικόνα και τα βίντεο κλιπ τους.
Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε ένα τριπλό DVD που περιέχει και τα 55 κλιπ του συγκροτήματος, από το 1981 έως το 2013 (μερικά είναι σκηνοθετημένα από εμπνευσμένους κινηματογραφιστές, όπως οι Τζούλιεν Τεμπλ και Αντον Κόρμπιν). Από την άλλη, το κορίτσι που επίσης αποδομεί συχνά την εικόνα του, η Lady Gaga, θα προσπαθήσει με το «Joanne» που έρχεται σε λίγες μέρες να ανατρέψει τη μέτρια αποδοχή που είχε η προηγούμενη δισκογραφική της απόπειρα «Artpop».
■ Ακούραστος παρά τα 88 του χρόνια, με μια νέα παγκόσμια τουρνέ στα σκαριά κι έχοντας την ικανοποίηση του πρόσφατου Οσκαρ για το σάουντρακ της ταινίας «Οι μισητοί οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο, ο μέγας Ενιο Μορικόνε υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Decca Records και γιορτάζει μια επαγγελματική καριέρα που εκτείνεται σε 60 χρόνια και 600 συνθέσεις. Από αυτήν τη θαυμαστή πορεία είναι εμπνευσμένος ο νέος του δίσκος «Morricone 60» (κυκλοφορεί 11/11) στον οποίο συνυπάρχουν μερικές από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές του συνθέσεις («Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», «Κάποτε στη Δύση», «Η Αποστολή», «Σινεμά ο Παράδεισος», κ.ά.) ηχογραφημένες με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας.
■ Εδώ και τρία χρόνια μαζεύει υπομονετικά υλικό ο Στινγκ. Εφτασε η στιγμή (11 Νοεμβρίου) να ακούσουμε τι περιέχει το «57th & 9th».
Το μόνο που έχει αποκαλύψει και έχει τραγουδήσει μπροστά σε κοινό είναι το κομμάτι «50.000» που έγραψε για να τιμήσει τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς: τον Πρινς, τον Λέμι των Motörhead, τον Ντέιβιντ Μπάουι αλλά και τον Αλαν Ρίκμαν.
■ Δεν είναι όμως μόνο οι φετινές απώλειες που τιμώνται στις επόμενες κυκλοφορίες. Αυτές τις μέρες περιμένουμε το πολυαναμενόμενο «The RCA & Arista Album Collection», ένα υπέροχο κουτί που περιέχει τα 16 άλμπουμ που ηχογράφησε o Λου Ριντ για την RCA και την Arista (από το 1972 έως το 1986). Μεταξύ αυτών τα «Transformer» (1972), «Berlin» (1973), «Rock ‘n’ Roll Animal» (1974), «Street Hassle» (1978) και άλλα. Η συλλογή αποκτά ακόμα πιο συγκινητική διάσταση, αν σκεφτεί κανείς πως όλα τα άλμπουμ έχουν γίνει remastered υπό την καθοδήγηση του ίδιου του καλλιτέχνη -μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2013.
■ «Radio Song», «Losing My Religion», «Shiny Happy People», «Endgame», «Low». Πάνω που συνειδητοποιήσαμε πως πέρασαν 25 χρόνια από τη μέρα που κυκλοφόρησε το «Out Of Time» των REM, το συγκρότημα μας χαρίζει (18 Νοεμβρίου) μια σούπερ διπλή, επετειακή επανέκδοση με ανέκδοτο υλικό, σπάνιες εκτελέσεις των κομματιών του δίσκου και πολλά demos από το στούντιο που αποκαλύπτουν τον τρόπο που δούλευαν.
■ οι Rolling Stones κατάφεραν και πάλι να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον ανακοινώνοντας πριν από μερικές μέρες πως στις 2 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσουν το «Blue & Lonesome». Το πρώτο studio άλμπουμ εδώ και πάνω από μία δεκαετία ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις τρεις μέρες στο Λονδίνο και με αυτό οι Stones αποδεικνύουν το ασίγαστο πάθος τους για την μπλουζ μουσική. «Just Your Fool», «Commit A Crime», «Blue and Lonesome», «All Of Your Love», «I Gotta Go», «Ride ‘Em On Down» είναι μερικοί από τους τίτλους των τραγουδιών. Σε δύο από αυτά συμμετέχει και ο παλιός τους φίλος Ερικ Κλάπτον, που έτυχε να βρίσκεται στο διπλανό στούντιο ετοιμάζοντας τον δικό του δίσκο.
