Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κατά μέσο όρο 44 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα εδώ και δύο μήνες στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που έχει κηρύξει ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη τον Μάιο, υποσχόμενος να τελειώνει μέσα σε έξι μήνες με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια, την οποία αρκετοί χαρακτηρίζουν λαϊκίστικη.

Από τις 30 Ιουνίου η αστυνομία έχει σκοτώσει περίπου 1.033 ανθρώπους σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος έχει παροτρύνει πολλές φορές το λαό να σκοτώσει εμπόρους.

Η αστυνομία από την άλλη χαρακτήρισε ανεξήγητους τους φόνους 1.894 ανθρώπων.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν πως πρόκειται για εξωδικαστικές  εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από πολίτες οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου να αποδώσουν οι ίδιοι δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι υπάρχουν αρκετοί, από τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, που αποκομίζουν χρήματα εργαζόμενοι ως πληρωμένοι δολοφόνοι

Ο συνολικός αριθμός των 2.927 θανάτων, που ανακοινώθηκε σήμερα, είναι μεγαλύτερος κατά 500 από τον απολογισμό που είχε ανακοινώσει την Κυριακή η αστυνομία.

Πρακτικά τα στοιχεία «μαρτυρούν» ότι, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε, 44 άνθρωποι σκοτώνονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου αυτού «πολέμου».

Παρά το γεγονός ότι πολλές ξένες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τις ενέργειές του, ο ίδιος δηλώνει ότι «θα σκοτωθούν κι άλλοι, πολλοί θα σκοτωθούν μέχρι να μην υπάρχει πια ούτε ένας ντίλερ στον δρόμο. Θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος παραγωγός ναρκωτικών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα, ο Ντουτέρτε καταφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια κατά του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο επρόκειτο να συναντήσει κατ’ ιδίαν σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στο Λάος. Μετά όμως από τις προσβλητικές δηλώσεις του, σε απάντηση της κριτικής που του ασκούν οι ΗΠΑ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συνάντηση ακυρώθηκε.