Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τελικά το είπε, αν και λίγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε πράγματι να το κάνει. Ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Rai Uno, επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να μπλοκάρει με χρήση βέτο τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν δεχθούν τους πρόσφυγες.

Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «από τους διάφορους τοίχους δεν περνούν ούτε χρήματα και ούτε επιταγές».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να κρατά αποφασιστική στάση στο όλο θέμα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του, με απόφαση που είχε ληφθεί από την κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, συνεισφέρει με 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον προϋπολογισμό της Ενωσης. Λαμβάνει, όμως, μόνο κάτι περισσότερο από το 50% του ποσού που προσφέρει, δηλαδή 12 δισ. ευρώ.

Ο Ρέντσι θέλει να αλλάξει πολλές ισορροπίες: από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (ει δυνατόν ξεκινώντας την όλη διαδικασία από την ερχόμενη άνοιξη) μέχρι τη στάση απομονωτισμού και ξενοφοβίας κάποιων κρατών.

Θέλει να αναγκάσει, δηλαδή, «τις χώρες που δίνουν συμβουλές στην Ιταλία, όπως είναι η Ουγγαρία και η Σλοβακία», να κάνουν άμεσα ότι τους αναλογεί στο προσφυγικό.

«Τώρα έρχεται ο χειμώνας και θα καταφέρουμε να χειριστούμε το φαινόμενο, διότι οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν. Αλλά έχουμε μόνον έξι μήνες για να βρούμε τη λύση, διότι αν δεν τα καταφέρουμε, η χώρα μου δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άλλη μία χρονιά σαν τη φετινή», δήλωσε στη Rai o Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επιμένει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής από τις οποίες περνούν ή ξεκινούν οι μεταναστευτικές ροές.

«Η συνεχής αυτή ροή των μεταναστών και προσφύγων πρέπει να σταματήσει εκεί όπου δημιουργείται», λέει ο Ρέντσι και τάσσεται υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης πολλών χωρών της αφρικανικής ηπείρου.

Κάνει σαφές, δε, ότι αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες, έστω και πιο περιορισμένης κλίμακας.

Οσο για τη χρήση βέτο, σε φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα της Νάπολης «Ιλ Ματίνο», ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί, τελικά, ότι δεν εννοεί να φτάσει πράγματι μέχρι αυτού του σημείου, αλλά ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Ιταλία δεν είναι, πλέον, χώρα που πάει στην Ευρώπη «για να παρακολουθήσει μαθήματα και να πάρει σημειώσεις», ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Το ότι η στάση της Ενωσης στο προσφυγικό πρέπει να αλλάξει το αποδεικνύει και η ιστορία των χωριών Γκόρο και Γκορίνο, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων έκλεισαν τον δρόμο και δεν επέτρεψαν σε πούλμαν που μετέφερε 12 γυναίκες και οκτώ παιδιά (πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία) να φτάσει στον προορισμό του.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ξενοφοβική αντίδραση σε μια φιλόξενη κατά παράδοση περιοχή, και τελικά η μικρή αυτή ομάδα προσφύγων φιλοξενήθηκε σε άλλο κέντρο.

Η κυβέρνηση Ρέντσι, όμως, καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί στους πολίτες η γενικότερη αίσθηση πως η Ιταλία είναι απομονωμένη και πως πολλές άλλες χώρες έχουν το δικαίωμα να αδιαφορούν και να μην κάνουν καμία θυσία για το όλο θέμα.

Ελλειμμα – ΑΕΠ

Οσο για τις διευκρινίσεις που ζήτησε η Κομισιόν σχετικά με το κείμενο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2017, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το γεγονός δεν πρέπει ούτε να ελαχιστοποιείται αλλά ούτε και να δραματοποιείται», προσθέτοντας ότι αύριο πρόκειται να συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Η Ρώμη επιμένει ότι η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, από το προσυμφωνημένο 2,2%, πρέπει να ανέβει στο 2,3%. Κάτι που οφείλεται και στα σημαντικά έξοδα που συνεχίζουν να απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.