Μπορεί ο ΟΑΕΕ να κατέθεσε τελικά αίτηση να λάβει χρήματα από τον ΑΚΑΓΕ (πρόκειται για ειδικό λογαριασμό που προκύπτει από εισφορές μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών), όμως τελικά το ΙΚΑ δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό εκθέτοντας όλους όσοι με δηλώσεις του φρόντισαν να τρομοκρατήσουν πάνω στο θέμα της καταβολής των συντάξεων.
«Σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω Ειδικό Λογαριασμό. Τονίζεται δε, ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος» αναγράφεται στη λιτή ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ που χθες αποφάσισε τελικά να μη λάβει χρήματα.
Ο λόγος βρίσκεται στο ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016 αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.
Μάλιστα εξαιτίας αυτού το Ιδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που δεν γίνεται εσωτερικός δανεισμός από το 2010, όταν και ξέσπασε η κρίση.
Ζητά χρήματα και ο ΟΑΕΕ
Από την άλλη ακριβώς επειδή η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση (μαζί και η έκτακτη ενίσχυση που έλαβε πριν από δύο μήνες από το ΓΛΚ, ύψους 200 εκατ. ευρώ) αλλά και τα μέχρι τώρα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές σε καμία περίπτωση δεν θα αρκέσουν για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ ζήτησε ένεση ρευστότητας ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ).
