«Οι Δημοκρατικοί αναρωτιούνται και ανησυχούν: γιατί δεν είναι η Χίλαρι πολύ μπροστά από τον Τραμπ;».
Αυτό το, κατά κάποιον τρόπο «προφητικό», άρθρο δημοσιεύτηκε στην Washington Post δύο μέρες πριν από το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε η Χίλαρι Κλίντον στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο πρόσθεσε άλλον έναν ιδιαίτερα σοβαρό λόγο ανησυχίας στο δημοκρατικό στρατόπεδο.
Αν μέχρι τότε, σύμφωνα με το άρθρο, το επιτελείο της ανησυχούσε για το μάλλον μικρό της προβάδισμα (3%) έναντι του αντιπάλου της, κατά πολύ χαμηλότερο από τις 9 μονάδες στις οποίες κυμαινόταν το καλοκαίρι, το τελευταίο επεισόδιο έβγαλε στην επιφάνεια κι άλλα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν πια να κρύβονται κάτω από το χαλί.
Κι αυτά δεν σχετίζονται μόνο με την πραγματική κατάσταση της υγείας της υποψήφιας, αλλά ίσως περισσότερο με την αδιαφάνεια και την αδεξιότητα με την οποία χειρίζονται τέτοια ζητήματα τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάχυτη δυσπιστία απέναντι στο άτομό της.
«Επιστρέφω σε δυο μέρες», δήλωσε χθες η ίδια σε τηλεφωνική συνέντευξή της στο CNN, διαμηνύοντας ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα και ανυπομονεί να επιστρέψει στις επάλξεις.
Xθες, έσπευσαν να τη στηρίξουν δημόσια τόσο ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όσο και ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας «η Χίλαρι είναι μια χαρά».
Κάποια ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει. Η αίσθηση ότι η Κλίντον, μια υποψήφια ταυτισμένη με το αμερικανικό κατεστημένο, «κάτι κρύβει», έφτασε στα ύψη.
Ο Τύπος και το διαδίκτυο πλημμύρισαν από σενάρια συνωμοσίας σχετικά με τις άπειρες ασθένειες από τις οποίες υποτίθεται ότι πάσχει μέχρι σοβαρά άρθρα και αναλύσεις που επέκριναν τη μυστικοπάθεια του επιτελείου της.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσίευσαν χθες οι Times του Λονδίνου, μόνο το 45% των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει στην εκδοχή της πνευμονίας που δόθηκε επίσημα.
Φάρμακο για μυστικά

«Η πνευμονία μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά. Ποια είναι όμως η θεραπεία για μια αρρωστημένη τάση μυστικοπάθειας που δημιουργεί διαρκώς περιττά προβλήματα;», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά, γεγονός όμως είναι ότι το κοινό γνωρίζει περισσότερα για τη Χίλαρι Κλίντον απ’ ό,τι για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην Ιστορία», του απάντησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της, Τζένιφερ Παλμιέρι.
«Πλήρη διαφάνεια σχετικά με την υγεία των υποψηφίων» ζητούσε το χθεσινό κύριο άρθρο των Νew York Times, καταλήγοντας ότι «αν τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους και δώσουν όλες τις λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, οι κερδισμένοι θα είναι οι ψηφοφόροι».
«Νιώθω τέλεια», δήλωσε περιχαρής ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να πείσει για την ευρωστία του, κάνοντας ό,τι μπορεί για να καλύψει το κενό της απουσίας της Χίλαρι.
Αν και της ευχήθηκε «περαστικά», δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στη «μυστικοπάθεια» και την «αναξιοπιστία».
Υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιήσει τα πάντα γύρω από την υγεία του, με τον προσωπικό του γιατρό μάλιστα να δηλώνει ότι ο Τραμπ, στα 70 του, «θα είναι ο πιο υγιής πρόεδρος που θα έχει εκλέξει ποτέ η χώρα».
Το μεγάλο ερώτημα από εδώ και στο εξής είναι αν θα μπορέσει να περιοριστεί η ζημιά ή αν τυχόν αυτό το τελευταίο επεισόδιο -και όχι η υπόθεση των emails, όπως φοβούνταν πολλοί- θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη Χίλαρι Κλίντον.
Ηδη το περασμένο Σάββατο, πριν από την περιπέτεια με την υγεία της, η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις -και όχι μόνο στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο- όταν είπε ότι «οι μισοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα μάτσο αξιοθρήνητοι».
Θεωρητικά, αυτήν την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την ασθένεια, όπου θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον της οργάνωσης για τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών Black Women Agenda.
Αν και το μεγάλο ραντεβού είναι στις 26 του μήνα, οπότε θα διεξαχθεί το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων. Από εκεί και πέρα, όλα μπορούν να συμβούν…
