Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Βάσεις πολλών ταχυτήτων και νέων αναγκών. Ο χάρτης των φετινών βάσεων εισαγωγής δεν είναι παρά η κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της χώρας όπως αυτή διαμορφώνεται από την εξέλιξη της κρίσης.

Οχι πια δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, στελέχη επιχειρήσεων και οικονομικοί αναλυτές.

Πλέον, γεωπόνοι (και όποιο άλλο επάγγελμα συνδεδεμένο με τη γη), φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, διατροφολόγοι, ειδικοί θεραπευτές και κάθε είδους βοηθητικό παραϊατρικό προσωπικό.

Η πτώση και η άνοδος, ειδικά φέτος, είναι εκκωφαντικές, αφού έγιναν με 1.000, 2.000 και 3.000 μόρια!

Οσο για τις δημοφιλείς υψηλόβαθμες σπουδές, το καθεστώς δεν αλλάζει δραστικά.

Η Ιατρική (Αθηνών) πέρασε πάλι τον πήχη των 19.000 (19.063), οι νομικές περίπου στα ίδια, οι πολυτεχνικές ενισχυμένες και όλες μαζί διατηρούν κύρος (αλλά) και κίνητρα για βασικές σπουδές στην Ελλάδα.

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

Κατά τ’ άλλα, για ακόμη μία χρονιά η εισαγωγή σε αρκετά ανώτατα Ιδρύματα έγινε και με βαθμολογίες κάτω από τη βάση του 10.

Στα Πανεπιστήμια 19 τμήματα και στα ΤΕΙ 89 απαίτησαν όχι απλώς λιγότερα από 10.000 μόρια αλλά έφτασαν πολύ χαμηλά στον πάτο της βαθμολογίας.

Στα Πανεπιστήμια οι χαμηλότερες βάσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 5.000 μορίων (5.941 στο τμήμα Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου), 6.000 μορίων (άλλα τμήματα του ίδιου Ιδρύματος), 8.000 μορίων -9.000-10.000 μορίων (περιφερειακά τμήματα, μεταξύ των οποίων και παιδαγωγικά για πρώτη φορά).

Ιδια εικόνα και στα ξενόγλωσσα τμήματα, όπου λόγω και των πολύ κακών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα κυμάνθηκαν γύρω από τη βάση και κάτω (με 8.000 και 5.000 μόρια).

Αρνητικά και θετικά ρεκόρ

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

Δύο τα αρνητικά ρεκόρ. Το πρώτο είναι διπλό και αποτελεί τη χαμηλότερη ίσως όλων των εποχών βάση εισαγωγής.

Δύο τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας δέχονται φοιτητές που πέτυχαν γύρω στα 1.500 μόρια.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης σημείωσαν αντιστοίχως βάση εισαγωγής 1.560 και 1.566 μόρια…

Το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ είναι… κλαδικό και αφορά τα παιδαγωγικά τμήματα.

Για πρώτη φορά σε περιφερειακά τμήματα η βάση έπεσε στο 11, στο 10 και στο 9.

Οι χαμηλότερες στη Ρόδο (9,887) και στο Ρέθυμνο (10,985). Η αδιοριστία μείωσε προσδοκίες και μαζί το κύρος των παιδαγωγικών σχολών, που στις χρυσές εποχές του άμεσου διορισμού ήταν σχολές των αρίστων.

Η υψηλότερη βάση σταμάτησε στο 14,670 (Αθήνα).

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

Η άλλη πλευρά; Τμήματα ΤΕΙ με πολύ υψηλή βάση που ανταγωνίζονται μεσαία πανεπιστημιακά τμήματα αφού (ειδικά με τη μεγάλη άνοδο σε παραϊατρικά και γεωπονικά) οι βάσεις σκαρφάλωσαν μέχρι τα 17.000 μόρια!

Τα τμήματα φυσικοθεραπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περιζήτητα και απαιτητικά, με 17.425 και 17.322 βάση εισαγωγής!

Ολα τα υπόλοιπα παραϊατρικά κυμαίνονται στις 14.00-16.000 μόρια, ενώ τα γεωπονικά τμήματα για πρώτη φορά ανέβηκαν πάνω από τη βάση του 10.

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

«Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας έτσι να απαντήσει στην επιδεινούμενη δυσαρμονία του συστήματος εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

«Χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», όπως τόνισε, «μέσα από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια».

Μην ξεχνάμε πως υπάρχει ήδη έτοιμο προσχέδιο για την αναδιάταξη των ΤΕΙ που, όπως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται, έχουν τεράστια ανομοιογένεια η οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζει και ένα κομμάτι των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

Ο χάρτης των μεγάλων αντιθέσεων

◾  Η άνοδος στον κλάδο υγείας είναι σαρωτική. Δεν περιορίζεται στα ΤΕΙ. Αφορά όλα τα σχετικά τμήματα και στα Πανεπιστήμια (Νοσηλευτική Αθήνας, άνοδος κατά 1.459 μόρια από 16.210 σε 17.669).

◾  Σημαντική αύξηση και στις σχολές Βιολογίας.

◾  Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχολές λόγω κορεσμού αλλά και χαμηλών φετινών επιδόσεων έπεσαν αρκετά.

◾  Οι σχολές Πληροφορικής μένουν στο ίδιο επίπεδο, διατηρούν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.

◾  Ολα τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσαν αλματώδη άνοδο από 1.900 έως 2.605 μόρια!

◾  Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση είναι (μόνον) παιδαγωγικές.

◾  Ολα τα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσαν πτώση.

◾  Ολα τα τμήματα του ΕΜΠ ανέβασαν τη βάση τους πλην ενός (Ναυπηγών Μηχανολόγων), που την κατέβασε κατά… τέσσερα μόρια.