Ο τελικός των 5.000 μ. γυναικών είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα). Ομως το συγκεκριμένο αγώνισμα θα μείνει στη μνήμη γι’ αυτό που συνέβη στη 2η προκριματική σειρά του.
Απέμεναν περίπου τέσσερις γύροι για να ολοκληρωθεί η κούρσα, όταν η Νεοζηλανδή Νίκι Χάμπλιν, σφηνωμένη ανάμεσα στις συναθλήτριές της, παραπάτησε και έπεσε με το πρόσωπο στο ταρτάν.
Με την πτώση της Χάμπλιν, έχασε την ισορροπία της και η Αμερικανίδα Αμπι ντ’ Αγκοστίνο που έτρεχε ακριβώς πίσω της. Επεσε και αυτή. Η Χάμπλιν παρέμενε στο έδαφος, σε εμβρυακή στάση, όταν η Ντ’ Αγκοστίνο σηκώθηκε γρήγορα και τη σήκωσε κι αυτήν στα πόδια της.
Λίγο αργότερα, η Αμερικανίδα άρχισε να παραπατάει και έπεσε ξανά, καθώς στην προηγούμενη πτώση της είχε χτυπήσει τον δεξί της αστράγαλο. Ηταν η σειρά της να δακρύσει. Οι συσπάσεις στο πρόσωπό της έδειχναν ότι πονούσε πολύ. Τότε η Χάμπλιν σταμάτησε να τρέχει και έτρεξε προς το μέρος της Ντ’ Αγκοστίνο, αγκαλιάζοντάς τη με τα δύο χέρια και προσπαθώντας να τη σηκώσει. Μόνο όταν είδε ότι η Αμερικανίδα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα μόνη της, έτρεξε για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Οταν η Ντ’ Αγκοστίνο τερμάτισε, η Χάμπλιν ήταν εκεί και την περίμενε, αγκαλιάζοντάς την.
«Οταν έπεσα κάτω, σκέφτηκα: ‘‘Τι συνέβη; Γιατί είμαι στο έδαφος;’’ Και ξαφνικά νιώθω ένα χέρι στον ώμο μου και μια φωνή να μου λέει: ‘‘Σήκω! Σήκω! Πρέπει να το τελειώσουμε αυτό!’’», δήλωσε αργότερα η Χάμπλιν, προσθέτοντας:
«Δεν τη γνώριζα, δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ. Είμαι ευγνώμων στην Αμπι που το έκανε αυτό. Αυτό το κορίτσι είναι το Ολυμπιακό Πνεύμα προσωποποιημένο!»
Και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους: «Χρόνια αργότερα, όταν θα σκέφτομαι τη συμμετοχή μου στο Ρίο, δεν θα θυμάμαι ούτε τι θέση πήρα, ούτε τον χρόνο που έκανα… Θα θυμάμαι όμως για πάντα αυτή τη στιγμή».
Οι δύο κοπέλες τερμάτισαν τη σειρά τους σε χρόνους που δεν έδιναν πρόκριση στον τελικό, όμως οι ενστάσεις των ομάδων τους, για το αρχικό στρίμωγμα που οδήγησε στις πτώσεις, έγιναν δεκτές.
Οπότε τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα εκκίνησης του τελικού.
Απομένει να δούμε αν ο τραυματισμός της Ντ’ Αγκοστίνο θα της επιτρέψει να αγωνιστεί.
