Νέα κρίση απειλεί τη γαλλική κυβέρνηση με αφορμή την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια την περασμένη εβδομάδα. Μια ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάν Καζνέβ, της άσκησε πιέσεις για να «μαγειρέψει» την αναφορά της για τη φονική νύχτα.
Ο Μπερνάρ Καζνέβ έχει ήδη γίνει δέκτης πολλών επικρίσεων για την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν την παραίτησή του. Κυρίως στελέχη της ακροδεξιάς η οποία διατηρεί ισχυρά ποσοστά στην πόλη.
Αναφορικά με τις καταγγελίες της αστυνομικού, πάντως, ο υπουργός δηλώνει ότι θα απαντήσει με μήνυση.
Η Σάντρα Μπερτίν, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται τις κάμερες ασφαλείας στη Νίκαια, δήλωσε στην Journal du Dimanche ότι «παρενοχλήθηκε» περίπου για μια ώρα από τον Καζνέβ, αφού ο ΥΠΕΣ είχε στείλει έναν αξιωματούχο να την… επισκεφθεί την επομένη της επίθεσης.
Δήλωσε ότι της είπαν να γράψει μια λεπτομερή αναφορά για την παρουσία της τοπικής αστυνομίας την ημέρα της επίθεσης, αλλά και να αναφέρει πως η Εθνική Αστυνομία είχε παρουσία τουλάχιστον σε δύο σημεία.
«Μπορεί να ήταν εκεί, αλλά δεν μπορούσα να τους δω από τα βίντεο» δηλώνει στην εφημερίδα τη Μπερτίν.
«Με διέταξε να βάλω (στην αναφορά) τις συγκεκριμένες θέσεις της εθνικής αστυνομίας την οποία εγώ δεν είδα στην οθόνη» προσθέτει.
Την Πέμπτη η Liberation ανέφερε ότι μόνο ένα όχημα της αστυνομίας έφραζε την είσοδο στον πεζόδρομο όταν ο δράστης επιτέθηκε στην Promenade des Anglais.
Εκτός από την κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών οι αντιδράσεις οξύνθηκαν όταν, πριν από μερικές ημέρες, εισαγγελείς ζήτησαν να διαγραφούν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας εκείνη τη νύχτα.
Οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για «καταστροφή στοιχείων» με τους εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη αντίγραφο, απάντησαν ότι η διαταγή δόθηκε για να μην διαρρεύσουν οι φρικιαστικές εικόνες από την επίθεση.
Ο πρώην δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ψεύδεται για τον αριθμό των αστυνομικών και στρατιωτών βρίσκονταν στην εκδήλωση εκείνη τη νύχτα.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε την Παρασκευή να δηλώνει ότι έχει ακόμη «πλήρη εμπιστοσύνη» στον Καζνέβ υποσχόμενος «αλήθεια και διαφάνεια» για τα μέτρα ασφαλείας εκείνη την νύχτα.
Ο Καζνέβ αρνείται κατηγορηματικά τα όσα δήλωσε η ανώτερη αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί της. Έστρεψε, μάλιστα, το βλέμμα στον Εστροζί δηλώνοντας ότι εκείνος είναι ο ενορχηστρωτής πίσω από τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον του.
