Ενα από τα πιο δυναμικά και δημοφιλή φεστιβάλ του καλοκαιριού είναι αυτό που ξεκίνησε το 2006 στην Αίγινα μια μικρή συντροφιά φίλων της κλασικής μουσικής και το εμπιστεύτηκε στα χέρια της άξιας πιανίστας Ντόρας Μπακοπούλου, που ακόμα το διευθύνει.
Αδιαπραγμάτευτα αφοσιωμένο στην κλασική, χωρίς, όμως, να αποκλείει το μη μυημένο κοινό, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια σε πανέμορφες γωνιές του νησιού, ακόμα και δίπλα στο κύμα, πάνω από 85 βραδιές με περισσότερους από 400 ερμηνευτές, Ελληνες και ξένους.
Φέτος, στην ενδέκατη χρονιά του, το φεστιβάλ τιμά τον Γιάννη Μόραλη και τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο μεγάλος ζωγράφος, που είχε στήσει από τη δεκαετία του ’70 στο αγαπημένο του νησί το πανέμορφο ατελιέ-σπίτι του, είχε προσφέρει και στο φεστιβάλ της Αίγινας το χαρακτηριστικό σήμα/λογότυπό του.
Ξεπερνώντας τις δυσκολίες η φετινή διοργάνωση δίνει το «παρών» περιορίζοντας απλώς το πρόγραμμά της, χωρίς να θυσιάσει την ποιότητα, που πάντα το χαρακτηρίζει.
Η αυλαία σηκώνεται το Σάββατο (6/8) στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος (πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο), έναν χώρο που θα φιλοξενήσει τις τρεις από τις τέσσερις συναυλίες του φεστιβάλ.
Η πρώτη, με τίτλο «Στα μονοπάτια του έρωτα», έχει γαλλική μουσική (Σεν Σανς, Φορέ, Ντεμπισί, Ραβέλ, Μασνέ, Σατί, Πουλένκ κ.ά.) για σοπράνο (Χριστίνα Γιαννακοπούλου), φλάουτο (Βίκυ Βασιλειάδη) και πιάνο (Μαρία Παπαπετροπούλου).
Την Κυριακή (7/8) το μουσικό κλίμα αλλάζει, περνάμε σε «Μελωδικά ταξίδια στη Ρωσία», είναι, άλλωστε, το 2016 Ετος Ελληνορωσικής Φιλίας.
Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη, με τη μεγάλη διεθνή καριέρα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καζακστάν, είναι η άριστη επιλογή για να ερμηνεύσει, συνοδευμένη στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα, μια σειρά από ρωσικές ρομάντζες.
Ενα είδος έντεχνου τραγουδιού, με ξεχωριστό ύφος, μικρά κομψοτεχνήματα που άρχισαν να αναδύονται λίγο πριν τα μέσα του 19ου αιώνα.
Η Κελεσίδη διάλεξε ρομάντζες των Γκλίνκα, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Τσαϊκόφσκι κ.ά. καθώς και τρία παλιά ρωσικά τραγούδια.
Η τελευταία συναυλία στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος (Τρίτη, 9/8) θα φέρει και την Ντόρα Μπακοπούλου στη σκηνή. Η βραδιά έχει τίτλο «Τα αστέρια λάμπουν στην Αίγινα».
Στο πρώτο μέρος ο πιανίστας Χρήστος Καραβασίλης θα παίξει έργα Σούμαν και Σκριάμπιν και η υψίφωνος Αλεξάνδρα Καπάνταη θα τραγουδήσει άριες από όπερες (Ρουσάλκα, Σαμψών και Δαλιδά, Υπνοβάτις, Ρωμαίος και Ιουλιέτα) με τον Αλέξανδρο Φαρή στο πιάνο.
Στο δεύτερο μέρος η Ντόρα Μπακοπούλου και ο βιολιστής Γιώργος Μπάνας θα ερμηνεύσουν το κοντσέρτο για βιολί και πιάνο, Νο1 (Α’ Μέρος) του Τσαϊκόφσκι.
Με ένα κενό μιας εβδομάδας, το Φεστιβάλ Αίγινας θα αποχαιρετήσει την Τρίτη 16 Αυγούστου τους φίλους του, ντόπιους και παραθεριστές, με μια συναυλία στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, στην Παχειά Ράχη.
Το ρεπερτόριο της βραδιάς έχει άξονα τον Μπαχ και έργα για βιολί (Marina Chiche) και βιολοντσέλο (Anssi Kartttunen) των Μπαχ (φυσικά), Μπάρτοκ, Παγκανίνι, Στραβίνσκι.
Info:
Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00. Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (παιδιά και νέοι έως 22 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ).
Πώληση: στους χώρους των συναυλιών και στο ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον», στην παραλία της Αίγινας.
Πληροφορίες: 6977298553 και aeginamusicfestival.gr
