Σε φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως (σε offshore εταιρείες και κρυφούς λογαριασμούς τραπεζών) υπολογίζεται, σύμφωνα με την Boston Consulting Group, ότι βρίσκονται κάπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, κυκλοφορούν και συντηρούν έμμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς… επενδύονται και αποεπενδύονται για να επανεπενδυθούν σε διάφορους κρατικούς τίτλους, έστω κι αν τα επιτόκια βρίσκονται πολύ χαμηλά στα χρεόγραφα των ισχυρών κρατών.
Γιατί αυτό το τεράστιο διαθέσιμο κεφάλαιο δεν επιδιώκει μεγαλύτερα και άμεσα κέρδη διεθνώς μέσω της παραγωγικής οικονομίας;
Η απάντηση είναι απλή: Διότι αυτό το αφορολόγητο κατά βάση κεφάλαιο δυσκολεύεται να «ξεπλυθεί» και να εμφανιστεί αλλού στην πραγματική οικονομία πλην των ουσιαστικά ανεξέλεγκτων χρηματοπιστωτικών αγορών.
