Ενα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της ετοιμάζεται να ανοίξει η Ε.Ε. αν δεν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για τη μετανάστευση, προειδοποιεί συμμαχία 109 ΜΚΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής.
Τα κράτη-μέλη κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω την αξιοπιστία τους ως προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρουν, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν τα σχέδια που θα παγιώσουν την αποτροπή και την επιστροφή ανθρώπων ως τον κύριο στόχο των σχέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
Η Κομισιόν προτείνει να χρησιμοποιηθούν η αναπτυξιακή βοήθεια, το εμπόριο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Η πρόταση είναι εμπνευσμένη από τη «συμφωνία» Ε.Ε.-Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα σε απάνθρωπες κι εξευτελιστικές συνθήκες.
Τα παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα, με πολλές εκατοντάδες ασυνόδευτων ανηλίκων να βρίσκονται σε κλειστά κέντρα κράτησης ή να αναγκάζονται να κοιμούνται σε κελιά αστυνομικών τμημάτων.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η Ευρώπη κινδυνεύει να τορπιλίσει την εξωτερική πολιτική της, να υποσκάψει το δικαίωμα στο άσυλο και να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο θα αποτύχει να «σταματήσει το επιχειρησιακό μοντέλο» των διακινητών, αλλά θα αυξήσει και τον ανθρώπινο πόνο, εξαναγκάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες να καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες διαδρομές.
Ο επαναπροσδιορισμός της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας προς την κατεύθυνση της ανακοπής της μετανάστευσης «συνιστά απαράδεκτη αντίφαση ως προς τη δέσμευση της Ε.Ε. να χρησιμοποιεί την αναπτυξιακή συνεργασία με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας».
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η σύναψη συμφωνιών «διαχείρισης της μετανάστευσης» με χώρες στις οποίες διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων θα αποδειχτεί και αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα, αφού θα διαιωνίζει την κακομεταχείριση και την καταστολή που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή.
