Ενώπιον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ματέο Ρέντσι και πλήθους ξένων επενδυτών ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα προς τους Ευρωπαίους συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να είναι μόνο από τη μία κατεύθυνση».
Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε ότι δεν είναι «εκδικητικός» μετά από δύο χρόνια εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΕΕ. Την ίδια στιγμή η Ένωση παρέτεινε επίσημα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσθέσε «όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση».
«Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία», υπογράμμισε. «Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Με καλεσμένους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός» όπως θέλει το Κρεμλίνο, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Ρωσία ένα μέσο για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη τη στιγμή που η ύφεση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να τελειώνει.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης επενδυτών εστιάζεται στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον δύο χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.
Συμφωνία φυσικού αερίου
Οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο γαλλικοί Total, Société Générale, JCDecaux και Schneider Electric, μετέχουν στο φόρουμ.
Πάντως πριν υποδεχθεί τον Γιούνκερ, ο Πούτιν υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον γενικό διευθυντή του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού ομίλου Royal Dutch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.
Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), στην οποία μετέχουν πολλές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και το ινστιτούτο Gfk, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους φέτος, αλλά το 87% αναφέρουν ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.
«Άνοιγμα» και στην Ουάσινγκτον
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία.
Τόνισε πως το πιο σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις αρχές.
Ο Πούτιν είπε πως η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο.
