Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάτι από τα δύο συμβαίνει. Ή όλες οι σοβαρές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισκέφτηκαν τα κέντρα κράτησης στα νησιά, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μαζί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ομάδες αλληλέγγυων, λένε ψέματα για τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις του νόμου, των διαδικασιών και των δικαιωμάτων των προσφύγων σε όλα τα στάδια εφαρμογής της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τις ελληνικές αρχές επιχειρούν να κατασκευάσουν μια εικονική πραγματικότητα για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει.

Αύριο, τρεις οικογένειες Σύρων με ανήλικα παιδιά, από τα οποία δύο αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, περιμένουν να βγει η απόφαση για την προσφυγή τους ενάντια στις αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που έκρινε απαράδεκτα τα αιτήματα ασύλου που υπέβαλαν, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» γι’ αυτούς.

Κατά παράβαση του νόμου, η εξέταση των αιτημάτων έγινε από υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, χωρίς να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος, ενώ οι αποφάσεις είναι πανομοιότυπες και όχι εξατομικευμένες, κατά παράβαση ακόμα και του «λεπτού πέπλου νομιμότητας», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, της ίδιας της συμφωνίας.

Γιατί ποιος υπάλληλος ποιου γραφείου μπορεί να αιτιολογήσει ότι για τον καθένα απ’ αυτούς ισχύουν σωρευτικά οι έξι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για να θεωρηθεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα»;

Η έκθεση της Human Rights Watch που δημοσιοποιήθηκε προχτές διαπιστώνει ότι στις 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, απελάθηκαν από τη Χίο άνθρωποι χωρίς να έχουν ενημερωθεί, άνθρωποι που νόμιζαν ότι πηγαίνουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και άφησαν πίσω τους χαρτιά, σακίδια, κάποιοι και κινητά. Συγκλονίζουν τα μηνύματα που αντάλλασσαν κατά τη διάρκεια της απέλασης με τους φίλους και την οικογένειά τους που έμειναν πίσω.

«Στη μανία τους να ξεκινήσει η συμφωνία απελάσεων με την Τουρκία, η Ε.Ε. και η Ελλάδα πέταξαν από το παράθυρο τα δικαιώματα, ακόμα και αυτών που ήθελαν να ζητήσουν άσυλο», επισημαίνει η οργάνωση.

Οι δηλώσεις

Μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει μάλλον παράταιρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που χτες στο συνέδριο της ΟΚΕ για το Προσφυγικό στην Παλαιά Βουλή είπε πως κατανοεί «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά είναι ανάγκη να αντιμετωπίσει εδώ και τώρα το ζήτημα των διακινητών».

Ενώ και η μαγνητοσκοπημένη δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που επισήμανε πως «τα τείχη δεν βοηθούν, είναι φτιαγμένα για να γκρεμίζονται» και ζήτησε «να μην αφήσουμε την πολιτική μας ατζέντα να επηρεαστεί από τον φόβο», δεν φαίνεται να έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, εκτός αν αποφασίσει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα, όπως ζητούν εδώ και πολύ καιρό οι διεθνείς οργανισμοί και οι οργανώσεις.