Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποκαλυπτικός εμφανίσθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Το πρωί σε συνάντηση που είχα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Κοστέλο, μου είπε πως όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι γεφυρώσιμες, αλλά και ότι το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει σταματήσει να ζητά πράγματα πέραν της συμφωνίας. Ο κ. Κοστέλο εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του Απρίλη».

«Δε θέλουμε χατίρια, ούτε χάδια»

«Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».

Ο Ν. Ξυδάκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να συμβάλλουν με την προσφορά τεχνογνωσίας στη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να εργασθούν για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε επίσης λόγο για «αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη» και υποστήριξε ότι αυτό οδηγεί στον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό, ευνοεί τη δημιουργία λόγου μίσους κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων.

Κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης

Στην έγκαιρη συμφωνία για το χρέος που θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επικεντρώθηκε στα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο. 

«Το ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει σταθερά ευαισθησία»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε: «τα προγράμματα διάσωσης εθνικών οικονομιών στην Ε.Ε. πρέπει να εποπτεύονται από δημοκρατικούς θεσμούς που λογοδοτούν στους πολίτες. Το ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει σταθερά ευαισθησία στην ανάγκη να σωθεί η οικονομία με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής».

Οι ευρωβουλευτές της αντιπροσωπίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελάφρυνση το ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.