«Απ’ ότι καταλαβαίνω, οι Έλληνες καλλιτέχνες που ήδη πήραν εγγυήσεις πως θα εμφανιστούν το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, κάτι αρκετά σημαντικό».
Μια μικρή ανάρτηση έκανε στη σελίδα του στο facebook o Γιαν Φαμπρ, σήμερα το πρωί, ρίχνοντας πάλι λάδι στη φωτιά.
Αφορμή η νέα συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο θέατρο Σφενδόνη την περασμένη Τετάρτη, που από 500 (οργισμένα) άτομα στην πρώτη, έπεσε στα 140 (σαν βρεγμένες γάτες) στη δεύτερη. Και στην τρίτη που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη δεν αποκλείεται να μην είναι ούτε οι μισοί (μαζί με τους δημοσιογράφους).
Λέει και κάτι ακόμα ο Γιαν Φαμπρ εκτός από το παραπάνω… φτύσιμο προς τους Έλληνες καλλιτέχνες:
«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τα εθνικιστικά αντανακλαστικά μίας κυρίαρχης ομάδας μετρίων και απογοητευμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που απορρίπτουν νέα οράματα και προσεγγίσεις από το εξωτερικό. Ελπίζω οι σοβαροί Έλληνες καλλιτέχνες να συμβάλουν με θετικό τρόπο στις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει μια καινούργια κατάσταση στο πολιτιστικό πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ».
Με δύο φράσεις τα είπε όλα ο άνθρωπος.
Persona non grata δύο και τρεις φορές πια. Περιμένουμε εναγωνίως τη νέα συνάντηση των Ελλήνων ηθοποιών στη Σφενδόνη.
Ήρθε η ώρα μετά τις παραιτήσεις που ζητούν κάθε φορά (Φαμπρ, Δούρος, Μπαλτάς κ.ο.κ.) να ζητήσουν την επαναφορά του Γιώργου Λούκου (έστω και χωρίς τα 2,7 εκατ. ευρώ που λείπουν από το Φεστιβάλ).
