Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την πολιτική επανεκκίνηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας θέτει ως κεντρικό διακύβευμα της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης του Σαββατοκύριακου η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ταυτόχρονα, μέσω της πολιτικής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, οριοθετείται το πεδίο δράσης του εγχειρήματος «απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ., όσο και απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ», προσβλέποντας στον αυτόνομο ρόλο της δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης.

«Κάνουμε μια νέα αρχή. Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του Κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς και στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας», αναφέρεται στη διακήρυξη, η οποία υψώνει τείχος προς τον «δογματικό κρατισμό» της Αριστεράς και από την άλλη καταγγέλλει τη «νεο-Δεξιά» ως τον «θερμότερο θιασώτη» της μνημονιακής συνταγής, που υποκρίνεται τη μεταρρυθμιστική δύναμη αποκρύπτοντας επιμελώς «το σκληρό αντιλαϊκό της πρόσωπο».

Σε ό,τι αφορά το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, προτείνεται ως διέξοδος από την κρίση η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων «που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εθνική συνεννόηση απέναντι στον επαπειλούμενο διχασμό και την πόλωση».

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. καταλογίζεται αδυναμία αποτελεσματικών λύσεων, παντελής αγνόηση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κεντρικού Συντονιστικού του σχήματος γίνεται λόγος για προσχώρηση «χωρίς όρους» στις πιο ακραίες απαιτήσεις των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, με υιοθέτηση ακραίων αντικοινωνικών επιλογών.

«Πόρτα» από Θεοδωράκη

Την ίδια ώρα πάντως, το μήνυμα της διεύρυνσης προς άλλες πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου –εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης– όπως είναι το Ποτάμι θα παραμείνει θολό και ημιτελές και αυτό διότι –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ. Συν.»– ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πρόκειται να παραστεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε προσωπικά μαζί του, προκειμένου να τον καλέσει, για να λάβει αρνητική απάντηση, αφού ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει αποφασίσει να παρευρεθεί στο συνέδριο της Δράσης, που πραγματοποιείται σε παράλληλο χρόνο. Σημειώνεται ότι στο ίδιο βήμα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη Σεβαστουπόλεως θα εκπροσωπήσει στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας. Η επιλογή αυτή του κ. Θεοδωράκη επιβεβαιώνει τις αποστάσεις που κρατά από το ενδεχόμενο κοινής πορείας με το ΠΑΣΟΚ και, όπως είναι εύλογο, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Χαριλάου Τρικούπη.

Στάση ανάλογη με του Σταύρου Θεοδωράκη θα τηρήσει η πρόεδρος του Δικτύου, Αννα Διαμαντοπούλου, επιλέγοντας να παρευρεθεί στο συνέδριο της Δράσης, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει και εκείνη με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Διαλόγου Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού.

■ Στο άνοιγμα των εργασιών, αύριο το πρωί, θα χαιρετίσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Τις κεντρικές ομιλίες θα κάνουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας.

Στη συνέχεια, το σώμα των 1.000 περίπου συμμετεχόντων θα συνεδριάσει σε 8 workshops (Πολιτική Εισήγηση για τη Διακήρυξη, Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, Σύγχρονο Κράτος, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, Κράτος παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πολιτικό Σύστημα, Περιβάλλον, Ποιότητα ζωής, Ενέργεια).

Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν απολογιστικές ομιλίες από τα μέλη των θεματικών τομέων και τα κείμενα θα τεθούν προς έγκριση από τους συνέδρους. Μέχρι στιγμής, παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στα θέματα της απλής αναλογικής, του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο τρίτος… εταίρος της κυβέρνησης

Παρέμβαση με αποδέκτη το εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ. πραγματοποίησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φωτογραφίζοντας την καραμανλική πτέρυγα της Συγγρού ως άτυπο υποστηρικτή του δικομματικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.

«Η κυβέρνηση δεν στηρίζεται μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και από μια άλλη, τρίτη δύναμη, ας το πούμε έτσι, έναν αθέατο και ανεπίσημο τρίτο εταίρο, που προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο, από τη λεγόμενη αντιμνημονιακή Δεξιά», δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ («Παραπολιτικά FΜ»).

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν εννοεί μια στήριξη από την πλευρά Καραμανλή», ο κ. Βενιζέλος δεν το αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το ξέρω, εσείς είπατε, μπορείτε να το αναλύσετε. Εγώ βλέπω ότι υπάρχει και μία τρίτη διάσταση στην κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, ταυτιζόμενος με τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτίμησε για την προσυμφωνία του πρόσφατου Eurogroup ότι θα έρθουν πιο σκληρά μέτρα, «χωρίς να υπάρχει τίποτα χειροπιαστό για το χρέος».

Τέλος, έδειξε να διαφωνεί με τον διμέτωπο κατά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκρίνει η κ. Γεννηματά, κινούμενος στην σκληρή γραμμή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.