Είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα στο προσφυγικό, και όμως το πιο παραμελημένο, παρ’ όλο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα θα είναι επωφελής για τους ίδιους και για την ελληνική κοινωνία.
Οπως επισημάνθηκε στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην αίθουσα Europe Direct με τίτλο «Μετά την αναγνώριση τι;», η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που κατατίθεται το αίτημα για άσυλο.
Πράγματι, ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, καταργώντας τις προϋποθέσεις που ουσιαστικά έκαναν αδύνατη την πρόσβαση σε νόμιμη εργασία όσων ζητούν άσυλο, ενώ σε θετική κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να εξασφαλιστεί η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να χαθεί χρόνος.
Ωστόσο, με την κατάθεση του αιτήματος ασύλου, στην πράξη οι πρόσφυγες εντάσσονται σε μια γραφειοκρατία καφκικών διαστάσεων που ακυρώνει ακόμα και την ίδια την έννοια της «κοινωνικής ένταξης».
Οι ομιλητές επισήμαναν «χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος χρονοβόρου και γραφειοκρατικού, με κατακερματισμένες υπηρεσίες, που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και μπορεί να περάσουν χρόνια για την αναγνώριση καθεστώτος προστασίας ενός ατόμου».
Στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες αφήνονται να ζουν σε νομικό κενό, που μετατρέπει σε αληθινή δοκιμασία την καθημερινότητά τους.
Πολλοί δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή να κάνουν οικονομικές συναλλαγές, όπως να νοικιάσουν διαμέρισμα, να ζητήσουν χαρτιά από τη χώρα τους απαραίτητα για να σπουδάσουν ή να εργαστούν, ή να ενταχθούν στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενείς τους στο εξωτερικό.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του υπουργείου Εσωτερικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων.
