Εχουν περάσει κοντά δέκα μέρες από τότε που ο Γιώργος Γκιρτζίκης υποτίθεται πως θα πήγαινε στην Ελβετία για να θέσει θέμα παραβίασης αυτοδιοίκητου, λόγω της απόφασης για διακοπή του Κυπέλλου. Κανείς δεν ξέρει αν πήγε, αν τέθηκε το θέμα και τι απάντηση πήρε από FIFA και UEFA. Η μήπως κάποιοι ξέρουν; Το λέμε αυτό, γιατί προκαλεί εντύπωση το ότι η ΕΠΟ δίνει τόση σημασία στην κίνηση που έχει κάνει στο ΣτΕ, δηλαδή σε επίπεδο πολιτικού δικαστηρίου. Αν δεν κάνουμε λάθος, τις ομάδες που έκαναν προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια για αποφάσεις οργάνων της ΕΠΟ, η τελευταία τις απειλούσε με εξόντωση.
Τώρα τι έγινε και πήγε η ίδια στα πολιτικά δικαστήρια, ενώ μπορούσε –υποτίθεται– να θέσει θέμα αυτοδιοίκητου στις διεθνείς προϊστάμενες αρχές της; Μήπως το έκανε και… έφαγε πόρτα; Μήπως και οι έξω συνδέουν τη συγκεκριμένη απόφαση με ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που αφορούν καθαρά την κυβέρνηση κάθε χώρας και όχι το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν.
Φρικαλέους συνειρμούς προκάλεσε στα ιταλικά ΜΜΕ, μια φωτογραφία που ανήρτησε η Μπάγερν στο twitter ως προαναγγελία του χθεσινού της αγώνα με τη Γιουβέντους.
Στην εικόνα βλέπουμε τον Νόιερ, το γήπεδο των Γερμανών και σιδηροδρομικές ράγες που οδηγούν σε αυτό. Μαζί με τη γενικότερη αίσθηση (καπνοί, κόκκινο της φωτιάς, φθαρμένα γράμματα κ.λπ.) ώθησαν τις εφημερίδες Gazzetta dello Sport και Tuttosport να γράψουν πως η επίσημη Μπάγερν κάνει αναφορές στο Αουσβιτς! Αμέσως ο σύλλογος το διέψευσε, αναφέροντας «ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν έχει σχέση με ιστορικά γεγονότα, αλλά απλά καταδεικνύει την κρισιμότητα της αναμέτρησης». Ο υπεύθυνος Τύπου των Βαυαρών, Μάρκους Χέρβικ, πρόσθεσε πως «η οπτική σύνθεση δημιουργήθηκε από νεαρά άτομα που δεν γνωρίζουν τη γερμανική Ιστορία». Κι αυτή η ατάκα είναι ύποπτη… Μια κλασική φωτογραφία άφιξης στο Αουσβιτς, πάντως, παραπέμπει οπτικά στο «ύφος» της εικόνας που ανέβασε η Μπάγερν.
Θ.Α.
Πρωτοβουλίες
Αν μη τι άλλο, ο Γιώργος Μποροβήλος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη εφευρετικότητας. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή του να αγνοήσει τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη των ιδιοκτητών της Super League και να κάνει αίτημα συνάντησης με τον Σταύρο Κοντονή, με μόνο θέμα το να επανεξεταστεί η απόφαση για το Κύπελλο, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού πήρε άλλη πρωτοβουλία. Τώρα συγκαλεί Δ.Σ. της Λίγκας, όπου οι ομάδες θα κληθούν να καταθέσουν επίσημα τις προτάσεις για τη διαιτησία και αυτές που τελικά θα υιοθετηθούν θα τεθούν υπόψη της ΕΠΟ, με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ομάδες. Δηλαδή είτε μέσω της επιτροπής που έχει προτείνει να συσταθεί ο Μελισσανίδης, είτε μέσω Δ.Σ. Το τελευταίο θα το προτιμούσε περισσότερο ο Ολυμπιακός, όπως λέγεται.
Διάψευση
Ενοχλημένη από δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει επεισόδιο στα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Αντρέα Στραματσόνι εμφανίστηκε χθες η πλευρά του Μάικλ Εσιέν. «Ο Εσιέν έχει μια πολύ μεγάλη καριέρα, αγωνίζεται τόσα χρόνια και ποτέ δεν έχει τσακωθεί με προπονητή. Ούτε τώρα τσακώθηκε. Ο Τύπος μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι αλήθεια», έλεγαν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του Γκανέζου, που όπως και να ‘χει αποτελεί ξένο σώμα για τον Παναθηναϊκό.
Επιστροφή
Επειτα από τρεις μήνες ο Παναγιώτης Γλύκος άρχισε να κάνει προπονήσεις με το υπόλοιπο τιμ τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ. Ο Βολιώτης γκολκίπερ είχε υποστεί θλάση στον οπίσθιο μηριαίο στο -συγκλονιστικό για εκείνον και τον ΠΑΟΚ- ματς με την Ντόρτμουντ, έπαθε υποτροπή αλλά τώρα δείχνει έτοιμος να επανέλθει σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων.
Αλλες τόσες
Πολλά λέγονται για τη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα τον ακριβή αριθμό των επικείμενων μεταγραφών της ομάδας. Το πιθανότερο πάντως είναι να πρόκειται για παρόμοιο νούμερο (9) με το χειμερινό, μιας και αναζητούνται ήδη αριστερό και δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, 8άρι και επιθετικός, αλλά ταυτόχρονα είναι αμφίβολο τι θα συμβεί με τους δανεικούς Ευανζελίστα, Μαμούτε και τυχόν απρόσμενες αποχωρήσεις ή πωλήσεις παικτών.
Οποιος κατάλαβε…
Απλή αναλογική στις εκλογές της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών σημαίνει σίγουρα περισσότερη δημοκρατία και μικρότερη δυνατότητα δημιουργίας συμπαγών μηχανισμών εντός των Δ.Σ., που λειτουργούν με συγκεκριμένη στόχευση. Οπως συμβαίνει σήμερα…
Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί με μεγάλη εμπειρία από τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ, που βλέπουν και άλλα πράγματα στα πιο… πολυσυλλεκτικά συμβούλια. «Το πιο πιθανό είναι πως θα έχουμε… πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για τη λήψη αποφάσεων», λένε κάποιοι από αυτούς. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, που λέμε.
Αντι-Ρανιέρι
Πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ δεν έχει χαρεί ακόμη ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά είναι πολύ πιθανό να το κάνει ως ο μεγάλος χορηγός της Ροστόφ. Η ομάδα του Κούρμπαν Μπερντίεφρ κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ντέρμπι της Ρωσίας, πάτησε κορυφή και ο Σαββίδης εκθείασε το έργο του 62χρονου τεχνικού: «Κατά 70% η επιτυχία τού ανήκει. Δεν νομίζω ότι είναι χειρότερος του Ρανιέρι» τόνισε και ομολόγησε ότι αυτό που του έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι το γεγονός πως με τόσα προβλήματα καταφέρνει και παρουσιάζει μια τόσο οργανωμένη ομάδα. Προφανώς θα ήθελε να συμπληρώσει «ενώ αντίθετα στον ΠΑΟΚ όλα είναι λυμένα, όμως η ομάδα δεν πάει…».
Η ζυγαριά
Νέα ατυχία για τον Σοϊλέδη, διάβαζες χθες σε πολλά ρεπορτάζ για τη διάταση, θλάση δηλαδή, που έπαθε στο ματς με τον Πανθρακικό. Ακόμη μία, από το καλοκαίρι του 2014 που ήρθε στην ΑΕΚ. Μόνο που σε ορισμένες περιπτώσεις η ατυχία δεν είναι αρκετή ως επεξήγηση. Δεν ξέρουμε αν ανήκει σ’ αυτές και ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, πάντως στις «ορισμένες περιπτώσεις» εξηγήσεις, εκτός από την ατυχία, μπορεί να βρει κανείς και στη… ζυγαριά. Πώς είπατε;
«Δεν αντέχει η Ελλάδα»
Η παρουσία κορυφαίου στελέχους της IMG Media στο πλευρό του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, στη συνέντευξη-ενημέρωση που παρέθεσε στα ελληνικά ΜΜΕ, χθες στο Μέγαρο Μουσικής, έμοιαζε με ζωντανή διάψευση. Ηταν η απάντηση στην πλευρά της FIBA που ισχυριζόταν ότι η συμφωνία με τον συγκεκριμένο κολοσσό δεν είχε επιτευχθεί. Κατά τα άλλα, ο Μπερτομέου εξήγησε γιατί η Ελλάδα σε τούτη τη φάση δεν μπορεί να «σηκώσει» μια τρίτη ομάδα στο κορυφαίο επίπεδο. «Εδώ και δέκα χρόνια, η ελληνική λίγκα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν στο παρελθόν. Επηρεάζει και η οικονομική κατάσταση της χώρας. Συνεπώς, ο μοναδικός τρόπος που μπορεί μια ελληνική ομάδα να βρεθεί στην Ευρωλίγκα είναι μέσω του Γιούροκαπ» τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας, έμμεσα, την απάντηση που είχε δώσει μια μέρα πριν και στο αφεντικό του Αρη, Νίκο Λάσκαρη.
Περί του τεκμηρίου των επενδύσεων
Εδώ που τα λέμε θα είχε ενδιαφέρον μια συνάντηση των τεσσάρων προέδρων- ιδιοκτητών που ηγούνται των ισχυρών συλλόγων της χώρας μας στο ποδόσφαιρο, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνον η ανταλλαγή ανακοινώσεων ή… διαρροών ανάμεσα στις «αντιμαχόμενες» πλευρές αλλά σε μία τέτοια κουβέντα, αν και εφόσον γίνει τελικά, προφανώς και θα υπερισχύσουν τα σοβαρά επιχειρήματα και δεν θα φτουρήσουν οι διαμαρτυρίες για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός μπορεί να εξακολουθεί να κρατά στάση αναμονής για το όλο εγχείρημα, πλην όμως στην πλατεία Αλεξάνδρας θεωρούν ότι δύσκολα οι αντίπαλοί τους θα μπορέσουν να αντικρούσουν το «τεκμήριο των επενδύσεων» και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν μια τέτοιου τύπου αντιπαράθεση.
